Saturday , April 20 2024

O eroare a Guvernului ne poate scumpi apa caldă şi căldura cu aproape 40 la sută

calorifer

De la 1 ianuarie, consumatorii industriali, adică firmele şi marile combinate, vor cumpăra gaz metan de pe piața liberă. Adică la preţul de 90 de lei pentru fiecare megawat, faţă de 50 de lei cât plătesc consumatorii casnici. Dintr-o eroare, Guvernul a pus şi termocentralele să plătească preţuri mai mari pentru gaze, fapt care ar conduce la scumpirea încălzirii şi a apei calde cu până la 38,8% potrivit Autorităţii din domeniul energiei. Primarii spun că, dacă se întâmplă aşa ceva, nu au bani să suporte diferenţa, iar facturile pentru întreţinere vor exploda. Situaţia se poate remedia simplu, dar Executivul nu vede o urgenţă în asta.

„Este vorba de o posibilă creștere a prețului la energia termică furnizată consumatorilorm casnici din centralele termice. Aici sunt prețurile….acele procente care s-au vehiculat, 27-30%, la prețul gigacaloriei, nu la prețul gazului”, a explicat luni Nicolae Havrileț, președintele ANRE.

De la Guvern, situaţia nu se vede atât de gravă.

„Nu este nimic de alarmat, nu trebuie să ne speriem, nu vine apocalipsa. Le-am cerut nişte date suplimentare, cum aţi făcut aceste calcule? Pentru că eu, ca să merg cu un proiect de ordonanţă de urgenţă, trebuie să am un fundament foarte solid”, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie.

În prezent, primăriile subvenţionează parţial şi în cote diferite preţul energiei termice. Însă nimeni nu ştie pentru cât timp.

„Trebuie intervenit, pentru că nu mai are de unde să suporte nicio primărie o astfel de creștere”, a spus Iulian Iancu, președintele comisiei parlamentare pentru servicii și industrii.
Guvernul trebuie să emită o ordonanţă de urgenţă pentru ca termocentralele să plătească tot un preţ reglementat, dar pentru asta are nevoie de acordul Comisiei Europene, spune ministrul pentru energie.

digi24.ro

Vezi si

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a scăzut la 63% în 2023; jumătate dintre persoanele ocupate lucrau în servicii

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, …