Sunday , February 5 2023

O cafea în oraș a devenit un lux. Cum s-a ajuns aici?

Un cappuccino, poate cea mai consumată cafea cu lapte în România, a ajuns să coste chiar și 18-20 de lei, mai mult ca în Spania sau Italia.

Prețul, care a crescut cu 20-50% în doar un an, variază în funcție de mărimea cănii și de tipul de lapte folosit, cel vegetal fiind mai scump.

Cum s-a ajuns aici? Proprietarii de cafenele spun că scumpirile vin pe lanț și că, de fapt, creșterile de preț nu au fost transmise integral către client pentru că puterea de cumpărare a oamenilor nu ar fi putut duce așa ceva.

Deși jucătorii din piață spun că prețurile nu reflectă în totalitate scumpirile de pe lanț, realitatea este că ele au crescut cu mult mai mult decât salariile, care au un plus de 13,6% an la an în noiembrie, cele mai recente date INS. „Prețurile din România la cafeaua de specialitate au ajuns mai mari ca în Spania“, spune un antreprenor care nu dorește să fie identificat. El afirmă că a băut recent în Barcelona, oraș turistic și considerat scump, cafea de specialitate cu lapte cu 2 euro.

Potrivit datelor de la biroul european de statistică Eurostat, prețul cafelei, al ceaiului și cel la cacao (ele sunt analizate împreună) a crescut cu aproape 20% în noiembrie 2022 versus aceeași lună a anului anterior. Acestea sunt cele mai recente date. Se poate remarca o creștere constantă a inflației de la 1-2% în anii de pandemie, la 5% în ianuarie, la 10% în aprilie, 15% în vară și apoi 20%.

Pe lângă asta, costurile mai mari la utilități, prețurile majorate la ambalaje și creșterile de salarii au dus la prețurile actuale. Deși jucătorii din piață spun că prețurile nu reflectă în totalitate scumpirile de pe lanț, realitatea este că ele au crescut cu mult mai mult decât salariile, care au un plus de 13,6% an la an în noiembrie, cele mai recente date INS. Mai exact, din același salariu, un român își permite să cumpere mai puține cafele, fie ele de specialitate sau nu, cu lapte sau nu.

Piața de cafenele din România este puternic fragmentată, cu sute de jucători mici care operează 1-2 unități. E vorba în special de cafenele de specialitate, cel mai efervescent segment din toată piața. Există puține lanțuri mari, o parte dintre ele fiind nume locale – 5 to Go sau Ted’s -, iar o parte internaționale – Starbucks sau McCafe. (Mediafax)

Vezi si

Noul regulament de furnizare a energiei electrice: Furnizorul are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de client

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificări consistente la regulamentul de …