Thursday , July 7 2022

Nuclearelectrica a vandut pachetul de 10% pentru 63 milioane euro

Nuclearelectrica

Compania de stat Nuclearelectrica a vândut 10% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minimă vizată prin această operaţiune, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital la care FP a participat cu 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro).

Acțiunile au fost scoase la vânzare la un preț aproape la jumătate față de cât sunt înregistrate în activul net al Fondului Proprietatea, care deține 9,73% din titlurile Nuclearelectrica.

Dacă toate acțiunile ar fi fost vândute la prețul minim cerut, iar micii investitori ar fi cumpărat titlurile acordate lor la discountul de 8%, oferta urma să fie de aproape 282 milioane lei (aproape 64 milioane euro). Dacă ar fi fost stabilit prețul maxim, de 15 lei, cu același discount, de 8%, oferta ar fi fost de peste 377 milioane lei (85 milioane euro).

În luna iunie ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, afirma că Executivul speră să obţină 300-350 milioane lei prin oferta de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile Nuclearelectrica.

În urma ofertei, participația statului va scădea de la 90,27% la 81,28% din acțiuni (dacă Fondul Proprietatea va participa la majorarea de capital), sau la 82,07% (dacă FP nu va participa la suplimentarea capitalului).

În cadrul ofertei, investitorii instituţionali şi investitorii mari de retail au cumpărat acţiunile la preţul de 11,2 lei, preţul minim din ofertă, iar micii investitori de retail la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Investitorilor instituţionali le-au fost alocate 85% din ofertă, investitorii mari de retail au avut destinat un pachet de 5% din titluri, iar micii investitori 10%.

Astfel, investitorii instituţionali au participat cu 241,5 milioane lei, cei de retail cu 14,2 milioane lei, iar micii investitori au subscris de 26,16 milioane lei.

Acţiunile vândute în ofertă vor avea ataşate drepturi de alocare, astfel că investitorii vor putea beneficia de titlurile cumpărate chiar înainte ca acestea să le fie transferate în conturi. Drepturile de alocare ar putea fi listate la Bursa de Valori Bucureşti pe 4 octombrie.

Vezi si

Durata vieții profesionale a românilor era anul trecut cea mai mică în UE

Durata estimată a vieții profesionale pentru populația adultă în vârstă de cel puțin 15 ani …