Saturday , April 20 2024

Nu e pacaleala: Ce scumpiri si ieftiniri au intrat in vigoare la 1 aprilie

 bani

De la 1 aprilie au intrat in vigoare cateva scumpiri si ieftiniri, dar si alte modificari.

Ziare.com a facut o lista a celor mai importante reglementari care intra in vigoare incepand de miercuri.

Gazele se ieftinesc. Dar doar pentru o parte din locuitorii tarii

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a transmis ca, incepand cu data de 1 aprilie, vor avea loc urmatorele modificari in cea ce priveste pretul gazelor naturale furnizate populatiei:

pentru clientii casnici din piata reglementata al caror furnizor este S.C. E.ON Energie Romania S.A., preturile de furnizare a gazelor naturale vor creste cu circa 1,5 %;
pentru clientii casnici din piata reglementata al caror furnizor este S.C. GDF SUEZ Energy Romania S.A., preturile de furnizare a gazelor naturale vor scadea cu circa 9%.

De exemplu, pentru o factura care costa pana acum 300 de lei, locuitorii din nordul tarii vor plati, de astazi, mai mult cu aproximativ cinci lei. In schimb, cei din sud vor avea de plata mai putin cu 18 de lei.

ANRE arata ca diferentele de pret dintre cei doi furnizori au fost determinate de:

– recuperarea partiala de catre S.C. E.ON Energie Romania S.A. a costurilor de achizitie a gazelor naturale din import din perioada 2008 – 2012, respectiv recuperarea totala a acelorasi categorii de costuri de catre S.C. GDF SUEZ Energy Romania S.A.;

– mentinerii la acelasi nivel a tarifelor de distributie pentru S.C. E.ON Distributie Romania si scaderii tarifelor de distributie cu cca. 20% pentru S.C. Distrigaz Sud Retele S.R.L.

Lista noua cu preturile medicamentelor

De la 1 aprilie intra in vigoare noul Catalog National al medicamentelor (CaNaMed), valabil timp de trei luni.

Pana acum, pretul medicamentelor se calcula la un curs de 4,26 lei/euro, curs neactualizat din 2012, asa ca din acest an ar trebui sa urce la 4,42 lei/euro. Insa Ministerul Sanatatii nu vrea sa aplice deocamdata aceasta schimbare.

“Prin acest ordin, vrem sa mentinem inghetarea preturilor la un curs de 4,26 de lei, iar ulterior, sa actualizam cursul la 4,42, asa cum este normal, vizavi de pretul la care s-a calculat bugetul”, a explicat recent secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alin Tucmeanu, citat de Pagina Farmacistilor.

Acesta a specificat fapul ca noul pret va fi calculat doar pentru medicamentele eliberate pe baza de retata, cele decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Odata cu introducerea acestei modificari la pretul medicamentelor, se vor face economii la bugetul de stat, vor putea fi introduse noi medicamente compensate si se va micsora valoarea taxei clawback.

Se scumpesc tigarile

De la 1 aprilie intra in vigoare un nivel crescut al accizei specifice la tigarete, de 314,68 lei (71 euro) /1.000 tigarete, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor Publice, publicat la sfarsitul lunii februarie in Monitorul Oficial.

Acest lucru se traduce intr-o scumpire a pachetului cu 50 de bani, in medie.

Tigarile se vor scumpi in continuare in urmatorii ani.

Calendarul de armonizare al accizelor prevede o majorare a accizei minime la 84,00 euro/1.000 de tigarete in 2015, 86,5 euro in 2016, 89 euro in 2017 si 90 euro in 2018.

De asemenea, acciza totala a urma sa fie de 86,96 euro/1.000 de tigarete de anul viitor, 89,55 euro in 2016, 92,14 euro in 2017 si 93,18 euro in 2018.

Lapte

De la 1 aprilie are loc si liberalizarea pietei europene a laptelui. Dar federatia Agrostar arata ca 60% din fermele de vaci din tara vor disparea dupa eliminarea cotei de lapte.

Vicepresedintele asociatiei, Stefan Musca, sustine ca multi fermieri vor falimenta, in conditiile in care laptele din strainatate va fi mai ieftin.

In celelalte state membre ale Uniunii Europene subventiile sunt mai mari ca in Romania si se dau la timp, mai spune liderul Agrostar, potrivit Romania Actualitati.

Sistemul cotei de lapte a fost folosit pentru regularizarea (limitarea) productiei de lapte si a produselor lactate, fiind introdus in 1984. Potrivit acestuia, a fost alocat fiecarui stat membru o cota nationala din care fiecare producator a primit o cota individuala.

Odata cu disparitia cotei, practic se deschid granitele pentru importuri.

Posta Romana va expedia pasapoartele

Posta Romana va distribui, incepand cu data de 1 aprilie, pasapoartele catre persoane fizice, in urma castigarii unui contract cu o valoare estimata de 495.000 de lei.

Astfel, compania va expedia, la domiciliu, pana la 45.000 de documente de calatorie, in urmatorii doi ani.

Posta Romana va pune la dipozitia destinatarului o metoda de verificare online a statusului expedierii si va trimite un mesaj telefonic cu data livrarii. De asemenea, operatorul va informa destinatarul si cu privire la taxele percepute pentru acest serviciu.

Vezi si

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a scăzut la 63% în 2023; jumătate dintre persoanele ocupate lucrau în servicii

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, …