Sunday , February 5 2023

Noua ordonanță de urgență  privind plafonarea prețurilor la energie și gaze, în vigoare de la 1 aprilie

Noua ordonanță de urgență care are în vedere plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale pe o perioadă de 12 luni se află pe masa Comisiei de Energie din Senat, urmând să intre în vigoare de la 1 aprilie, a anunțat marți Istvan-Lorant Antal, președintele comisiei.
“Urmează să dăm raport pe acest proiect de aprobare a ordonanței de urgență. Această ordonanță de urgență are în vedere toate experiențele și statisticile, nelămuririle, lucrurile care nu au funcționat bine în ultimele luni, parcurgând din celelalte două ordonanțe de urgență 118 și ordonanța de urgență 3. Cred cu tărie că această nouă ordonanță a îmbunătățit și vine în ajutorul industriei”, a subliniat Istvan-Lorant Antal, la o dezbatere despre criza energetică și soluții la problemele momentului, organizată de DC News.


El a precizat că mai sunt “mici neclarități unde se dorește a se face intervenții”, însă consumatorul casnic, IMM-urile și industria vor fi ajutați și susținuți în această criză energetică pe următoarea perioadă de 12 luni.
La rândul său, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că diversificarea surselor de aprovizionare atât cu gaze naturale, cât și cu energie electrică pot contribui la asigurarea siguranței sistemului energetic național.
“Mă refer la gazele naturale, la demersurile pe care ministrul Virgil Popescu le-a făcut în ultima perioadă, în așa fel încât să încercăm reducerea dependenței de gazele rusești într-o măsură cât mai mare”, a subliniat George Niculescu.
De asemenea, el a făcut referire la Fondul de Modernizare “unde sumele sunt destul de generoase”. “Cred că România nu-și mai permite să rateze această șansă. Fondul de Modernizare ne va permite investiții masive în acest sector”, a mai spus secretarul de stat.
Guvernul a aprobat recent o nouă ordonanță de urgență pentru plafonarea tarifelor pentru consumatorii finali. Actul normativ impune noi plafoane de preț pentru consumatori, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 de kWh (înregistrat în 2021) și 0,8 lei/kWh pentru un consum mediu lunar cuprins între 100 și 300 kWh, pentru energie electrică. Pentru gaze, prețul maxim este de 0,31 lei/kWk, indiferent de cantitatea consumată. Plafoanele includ TVA și se aplică distribuitorilor care alimentează consumatorii finali.

Vezi si

Noul regulament de furnizare a energiei electrice: Furnizorul are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de client

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificări consistente la regulamentul de …