Friday , April 19 2024

Nemtii, vinovati de criza din zona euro

Organizaţia Internaţională a Muncii /OIM/ critică politica germană de susţinere a competitivităţii prin salarii relativ mici, apreciind că aceasta constituie ‘cauza structurală’ a crizei din zona euro, într-un raport publicat marţi la Geneva, transmite AFP.

‘Creşterea competitivităţii exportatorilor germani este în tot mai mare măsură identificată drept cauza structurală a recentelor dificultăţi din zona euro’ – subliniază OIM, care face referire îndeosebi la reformele lansate în 2003 de guvernul condus de Gerhard Schroeder.

Aceste reforme şi câştigurile obţinute de Germania în materie de competitivitate economică sunt prezentate de Berlin drept un model de urmat de către alte ţări, inclusiv preşedintele francez Nicolas Sarkozy lăudând ‘modelul german’ acum câteva săptămâni.

Dimpotrivă, OIM vede în astfel de politici o frână pentru creşterea europeană. ‘Costurile muncii în Germania au scăzut în ultimul deceniu în raport cu concurenţa, exercitând presiune asupra creşterii în rândurile acesteia, cu consecinţe nefaste pentru viabilitatea finanţelor sale publice’, notează OIM.

‘Şi mai grav, ţările aflate în criză nu s-au mai putut folosi de exporturi pentru a compensa scăderea cererii de pe plan intern, întrucât industriile lor nu au putut profita de cererea internă care în Germania este mai puternică’, menţionează OIM.

În contextul unui şomaj ridicat, reformele lui Schroeder au avut ca efect, în Germania, ‘scăderea veniturilor, mai ales în servicii, unde au apărut noi locuri de muncă, în principal cu retribuţii mici. Dar în acelaşi timp s-au făcut puţine lucruri în direcţia creşterii competitivităţii prin cea a productivităţii’, se arată în raport.

‘Politica de deflaţie salarială nu numai că a debilizat consumul, care a rămas cu un punct în urma restului zonei euro în perioada 1995-2001. Ea a condus totodată la majorarea inegalităţii de venituri cu o viteză nemaiîntâlnită, nici măcar în şocul de după reunificare’, atrage atenţia OIM, care se bazează pe cifrele publicate recent de OECD /Organizaţia pentru cooperare economică şi dezvoltare/.

‘La nivel european, acest lucru a creat condiţiile unui marasm economic prelungit, pentru că celelalte state membre văd tot mai mult ca soluţie pentru lipsa lor de competitivitate o politică şi mai dură de deflaţie salarială’, punctează OIM.

Organizaţia mai consideră şi că nu este ‘prea clară’ contribuţia politicii salariilor mici din Germania la crearea de locuri de muncă în această ţară. ‘Recentele succese înregistrate de exporturi nu se datorează atât politicii salariale, cât orientării geografice a exportatorilor germani spre pieţe emergente dinamice’. (money.ro)

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …