Monday , January 17 2022

Nemţii lasă Italia să dea faliment: “Să se salveze singuri”

Experții lui Merkel spun ca Italia este prea mare pentru a fi salvata. Chiar daca Fondul pentru Solidaritate si-ar tripla volumul, “Cizma” va trebui sa se descurce singura, resursele financiare ale Europei fiind insuficiente pentru salvarea Italiei.

Guvernul german are dubii din ce in ce mai mari in ceea ce priveste situatia Italiei, scrie Der Spiegel.

Salvarea Italiei cu ajutorul Fondului European de Stabilitate nu mai reprezinta o solutie credibila. Chiar daca Fondul si-ar mari volumul de trei ori, economia Italiei este una prea mare pentru a fi salvata, scrie publicatia germana.

“Italia trebuie sa se salveze singura, prin economiii si reforme. Fondul European pentru Stabilitate a fost creat pentru tari mai mici”, spun oficialii germani.

Comisia Europeană (CE) a cerut, joi, o reevaluare a tuturor elementelor fondurilor de ajutor financiar pentru zona euro, curente şi viitoare, incluzând dimensiunea acestora, pentru a convinge pieţele financiare că uniunea monetară poate răspunde la criza datoriilor.

“Cer o reevaluare rapidă a tuturor elementelor legate de Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară şi a Mecanismului European de Stabilitate, pentru a asigura că dispun de mijloacele de a face faţă extinderii riscului”, a afirmat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, într-o scrisoare către liderii europeni.

Apelul acestuia survine în contextul avansului randamentelor obligaţiunilor Spaniei şi Italiei peste 6%, către valori considerate nesustenabile, care ar putea, dacă trendul actual se menţine, să forţeze aceste state să ceară împrumuturi de urgenţă prin Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară. Grecia, Irlanda şi Portugalia depind deja de finanţări de urgenţă de la zona euro şi Fondul Monetar Internaţional.

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso, a recunoscut că ultimele măsuri stabilite în comun de guvernele comunitare nu au avut efectul dorit pe piaţă, iar criza datoriilor nu se mai limitează doar ‘la periferia zonei euro’.

‘Modul în care s-au desfăşurat lucrurile pe pieţele de obligaţiuni suverane din Italia, Spania şi alte state membre ale zonei euro reprezintă motivul unei îngrijorări profunde’, a semnalat Barroso într-o scrisoare trimisă miercuri liderilor comunitari şi făcută publică joi

În scrisoare, preşedintele executivului UE pledează pentru căutarea unor formule de îmbunătăţire a Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), pentru a putea contracara ‘actualul fenomen de contaminare’.

Capacitatea actuală a Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară este prea redusă pentru a ajuta atât Spania, a patra mare economie a zonei euro, cât şi Italia, pe locul al treilea. Economiştii au estimat că fondul, a cărui valoare este de 440 miliarde de euro, ar trebui să fie suplimentat, chiar până la de două ori nivelul actual.

Barroso nu a menţionat explicit majorarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară în scrisoare, dar un purtător de cuvânt al CE a clarificat, ulterior, că apelul include atât fondul actual cât şi Mecanismul European de Stabilitate, care îl va înlocui din 2013.

O reevaluare a fondurilor de ajutor financiar este necesară pentru că pieţele nu au încredere în capacitatea zonei euro de a face faţă crizei, care ameninţă acum state cheie ale uniunii monetare.

“Pieţele trebuie convinse că luăm măsurile necesare pentru a rezolva criza. Este clar că nu mai administrăm o criză aflată doar la periferia zonei euro”, a spus Barroso.

Şeful executivului comunitar a făcut un apel voalat şi la Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a ajuta la controlul crizei.

“Stabilitatea financiară din zona euro trebuie apărată, toate instituţiile Uniunii Europene trebuind să-şi joace rolul, cu deplina susţinere a statelor din zona euro”, a spus el. (money.ro)

Vezi si

LISTA furnizorilor de energie amendați. Patru dintre ei, obligați să recalculeze facturile

 Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a prezentat vineri bilanțul ultimei săptămâni, după controalele la …