Wednesday , April 24 2024

Moody’s: Creșterea economiei României peste potențial, din ultimii ani, nu este sustenabilă

Dinamica creșterii economiei României este în scădere, pe măsură ce politica monetară devine mai puțin acomodativă și impactul stimulentelor fiscale scade, arată un comunicat de presă al Moody’s Investors Service în care explică de ce a menținut ratingul României la Baa3 stabil, transmite Mediafax.

moody's

„Creșterea economiei României peste potențial, din ultimii ani, nu este sustenabilă. Estimările Moody’s sunt că PIB-ul real al României va crește cu 4% și 3,5% în 2018, respectiv în 2019, ritm în scădere de la 6,9% în 2017. În timp ce dinamica investițiilor este de așteptat să se amelioreze, într-o oarecare măsură, consumul privat va continua să rămână principalul factor de creștere, iar contribuția exportului net este de așteaptat să rămână negativă”, se subliniază în comunicatul de presă al Moody’s.

În ceea ce privește politica monetară, Banca Națională a României a început, de anul acesta, să majoreze dobânda-cheie, care în prezent este la 2,5% pe an, după trei majorări de câte 0,25 puncte procentuale, din cauza creșterii accelerate a ratei anuale a inflației care, în 18 luni, a ajuns de la 0% la 5,4%, în iunie, dar se află pe un trend de scădere (4,6%, în iulie).

Agenția de rating a anunțat, vineri, că a menținut calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României, pe termen lung și scurt, în valută și în monedă locală, iar perspectiva este stabilă. Acestea sunt nivelurile stabilite în aprilie 2017, când, în ciuda creșterii economice de 4,8% din 2016, Moody’s a coborât perspectiva de la pozitivă la stabilă.

În România, Ministerul Finanțelor a preluat din comunicatul agenției de evaluare „principalul punct forte pentru care România și-a menținut ratingul”, care îl reprezintă potențialul moderat de creștere al economiei, determinat de faptul că potențialul robust de creștere pe termen mediu este contrabalansat de lipsa reformelor structurale și guvernamentale.

„România avea, anul trecut, un PIB pe cap de locuitor de 24.508 dolari, peste nivelul median al țărilor cu rating Baa, dar acest nivel pozitiv este tras în jos de progresele reduse în implementarea unor reforme care să ajute mediul de afaceri și să rezolve problemele de infrastructură, a căror calitate rămâne relativ scăzută în comparație cu a țărilor asemănătoare din Europa”, se preciează în comunicatul Moody’s. Mai contribuie la această situație „managementul investițiilor publice și slaba guvernanță a întreprinderilor de stat”.

În al doilea rând, România a rămas la Baa3, ca urmare a capacității fiscale moderate, care este avantajată de nivelul scăzut al datoriei publice, dar se află sub risc din cauza politicilor fiscale prociclice. Acestea din urmă au condus la majorarea substanțială a deficitului bugetar la aproape 3% din PIB în 2016 și 2017, în creștere față de 0,8% în 2015, potrivit agenției de rating.

„Datoria României este expusă riscului de creștere și șocurilor fiscale. Pe măsură ce calitatea structurii cheltuielilor guvernamentale se deteriorează, rigiditatea bugetară, care se află în creștere accelerată, majorează riscurile față de poziția fiscală, în cazul în care recesiunea economică va fi mai puternică decât se așteaptă. O depreciere semnificativă a cursului de schimb poate afecta, de asemenea, dinamica datoriei, dat fiind că peste jumătate din datoria totală este exprimată în valută. În plus, cota de 18,1% din obligațiunile interne deținută de nerezidenți (așa cum era în luna mai 2018) expune guvernul la un anumit risc în cazul unei schimbări a încrederii investitorilor”, se remarcă în comunicatul de presă al Moody’s.

În schimb, România avea de acoperit o pondere a dobânzilor din venituri de 4,5%, la finele anului trecut, nivel redus față de 8,4% nivelul median al țărilor Baa (fără România), reflectând avantajele date de nivelurile moderate ale datoriei, în combinație cu ratele scăzute ale dobânzii plătite pe datorie, conform agenției de rating. „În plus, ponderea datoriei publice în PIB este moderată, la 35% din PIB, la sfârșitul anului 2017, mult sub linia mediană a Baa (48,2% din PIB, cu excepția României)”, se adaugă în comunicatul Moody’s. De asemenea, în ciuda faptului că economia va crește într-un ritm mai redus decât în ultimii ani, reprezentanții agenției de rating susțin că se anticipează pentru România o rată a datoriei raportată la PIB sub 40% din PIB, în perioada 2018-2021.

Continuarea pe HotNews

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …