Tuesday , November 30 2021

Moody’s a retrogradat Erste, Raiffeisen şi UniCredit din Austria şi şapte bănci din Germania

Moody’s a retrogradat miercuri şapte bănci din Germania şi trei din Austria – Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, considerate de agenţie vulnerabile la condiţiile dificile de pe unele pieţe din Europa Centrală şi de Est şi la noi şocuri provocate de criza din zona euro.

Ratingul Erste Group Bank a fost coborât cu două trepte, la “A3”, în timp ce calificativele Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria au fost reduse cu câte o treaptă, la “A2”, respectiv “A3”, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Moody’s.

Erste deţine în România grupul BCR, în timp ce Raiffeisen este prezentă prin Raiffeisen Bank, iar Bank Austria controlează subsidiara românească a UniCredit.

Agenţia a atribuit perspectivă negativă noilor ratinguri ale Erste şi UniCredit Bank Austria, în timp ce calificativul Raiffeisen are perspectivă stabilă.

Perspectiva negativă atribuită Erste reflectă portofoliul mai puţin diversificat al băncii în Europa Centrală şi de Est, grupul fiind mai vulnerabil la evoluţii negative la nivel de piaţă individuală şi la condiţiile operaţionale “adverse şi incerte” din România şi Ungaria, unde grupul are operaţiuni semnificative, se spune în comunicat.

Retrogradarea celor trei bănci austriece reflectă vulnerabilitatea acestora la condiţiile operaţionale dificile de pe unele pieţe cheie din Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, precum şi riscul ridicat de noi şocuri provocate de criza datoriilor de stat din zona euro, precizează Moody’s.

Vezi si

Bloomberg: Criza energetică din Europa se va agrava odată cu venirea iernii

Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii …