Saturday , March 2 2024

Monopolul Gazprom pe exportul de gaze, rupt de Putin: A promulgat o lege in favoarea altor companii

gazprom

Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care va micsora din influenta companiei Gazprom, detinuta de stat, in ceea ce priveste exporturile de gaze, potrivit unul document publicat luni pe un site guvernamental.

RIA Novosti informeaza ca Rusia va permite de acum incolo si altor producatori sa exporte gaz natural lichefiat, insa Gazprom isi va pastra monopolul in ceea ce priveste livrarea gazului natural prin conducte.

Legea a fost adoptata in camera superioara a Parlamentului saptamana trecuta si a fost promulgata luni de Putin.

Primii beneficiari vor fi compania privata Novatek si Rosneft, detinuta de stat. Ambele au in plan dezvoltarea unei infrastructuri pentru a transporta gaz natural lichefiat, in special catre pietele asiatice in crestere.

Novatek, condusa de miliardarii Gennady Timchenko si Leonid Mikhelson, a incheiat un parteneriat cu CNPC din China si firma franceza Total pentru un proiect de 20 miliarde de dolari in acest domeniu, iar terminalul va fi amplasat in peninsula Yamal.

De asemenea, si Rosneft planieste o actiune similara, dar pentru Estul indepartat al Rusiei.

Singura instalatie pentru gaz natural lichefiat care functioneaza in Rusia se afla in Sakhalin, o insula aflata pe coasta de est si apartine consortiului Gazprom-Shell.

Vezi si

Ministrul Agriculturii: Fermierii îşi primesc banii. APIA a deblocat plăţile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată pentru fermieri, în …