Thursday , December 1 2022

Monedele de 1 şi 2 eurocenţi au cauzat pierderi de 1,4 miliarde de euro şi ar putea fi retrase

1 eurocent

Monedele de 1 şi 2 eurocenţi ar putea fi retrase din circulaţie, din cauza costurilor de producţie mai mari decât valoarea, care au cauzat pierderi de 1,4 miliarde de euro începând din 2002, potrivit unui set de propuneri ale Comisiei Europene (CE), care include mai multe variante, potrivit Mediafax.

Monedele de 1 şi 2 eurocenţi ar putea fi retrase din circulaţie, din cauza costurilor de producţie mai mari decât valoarea, care au cauzat pierderi de 1,4 miliarde de euro începând din 2002, potrivit unui set de propuneri ale Comisiei Europene (CE), care include mai multe variante.

Executivul comunitar a identificat, la cererea Parlamentului European şi a Consiliului de Miniştri, patru scenarii pentru cele două monezi.

Astfel, situaţia actuală ar putea fi menţinută, costurile de producţie ar putea fi reduse sau monedele ar putea fi retrase. Scoaterea de pe piaţă s-ar putea derula rapid sau gradual, notează Comisia.

“Comisia s-a consultat cu mediul de afaceri şi asociaţii ale consumatorilor, trezorerii, monetării şi bănci centrale asupra beneficiilor şi aspectelor negative ale continuării emiterii de monede de 1 şi 2 eurocenţi. Vom începe acum această discuţie cu părţile interesate şi statele membre, pentru a vedea dacă se conturează o preferinţă clară pe ce scenariu să se bazeze o propunere legislativă”, a declarat comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, potrivit unui comunicat al CE.

Producţia celor două monede este o activitate generatoare de pierderi pentru zona euro, iar diferenţa dintre valoarea acestora şi sumele plătite de state pentru a le obţine indică o pierdere totală de 1,4 miliarde de euro începând din 2002.

Atitudinea populaţiei faţă de retragerea monedelor este mixtă, notează executivul UE.
Oamenii obişnuiţi se tem că retragerea acestora ar putea duce la creşteri de preţuri, prin rotunjire, însă în acelaşi timp tratează monedele ca fiind lipsite de valoare şi nu le mai reintroduc în circuitul financiar.

Rata ridicată de ieşire din circulaţie şi necesarul tot mai mare pentru monede cu valoare redusă, generat de practica “preţurilor psihologice”, au condus la o cerere în urcare. Monedele cu valoare mică reprezintă în prezent aproape jumătate din toate monedele aflate în circulaţie.
Începând din ianuarie 2002, ţările din zona euro au emis peste 45,8 miliarde de monede de 1 şi 2 euro, echivalentul a 137 de unităţi pe cap de locuitor.

Vezi si

Punctul de pensie se majorează la 1.785 lei, de la 1 ianuarie

Valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de …