Wednesday , April 17 2024

Modificari privind penalitatile datorate statului

taxa

Legea nr. 267/2013 privind aprobarea OUG nr. 50/2013 referitoare la reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a fost publicată pe 14 octombrie 2013 în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că penalităţile la stat sunt calculate DIFERIT de acum.

Una dintre cele mai importante reglementări a fost cea referitoare la penalitățile de întârziere, care au început să fie calculate diferit de la 1 iulie, potrivit Avocat.net.

Conform actului normativ, contribuabilii achită, începând din iulie, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de întârziere, ceea ce ar însemna o penalitate de 7,3% anual.

Noile prevederi din Codul de procedura fiscală, aprobate acum prin lege, stabilesc că penalitățile de întârziere vor avea caracter sancţionatoriu și se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv, scrie Capital.

”Pentru obligatiile de plata cu scadenta pana la data de 1 iulie 2013 care se sting dupa aceasta data, se aplica nivelul de penalitate de intarziere potrivit legislatiei in vigoare pana la data de 1 iulie 2013”, se mai arata in OUG nr. 50/2013.

OUG nr. 50/2013 a modificat si regimul juridic la dobanzilor, astfel incat sa fie mai clara diferentierea intre dobanzi si penalitatile de intarziere.

“Penalitatile sunt menite sa descurajeze neconformarea, in timp ce dobanda este destinata sa protejeze valoarea reala a platilor reprezentand impozite, taxe si alte sume datorate bugetului general consolidat”, explica Guvernul recent.

Concret, potrivit noilor reglementari, dobanzile au un caracter recuperatoriu, spre deosebire de penalitati care au un caracter sanctionatoriu.

“Modificarea privind stabilirea naturii dobanzilor, respectiv  faptul ca acestea au caracter recuperatoriu, reprezentand pierderea suferita de creditor (statul) ca urmare a neachitarii la scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale, se impune pentru a elimina eventualele confuzii cu privire la natura juridica a dobanzilor, pe de o parte, si a penalitatilor de intarziere pe de alta parte, in contextul modificarii modului de asezare a penalitatilor, respectiv similar dobanzilor”, preciza Guvernul la momentul adoptarii OUG nr. 50/2013.

Va reamintim ca nivelul dobazii este de 0,04% (14,6% pe an) si se calculeaza pe fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Mai multe pe Avocatnet.ro.

Vezi si

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creșterea economiei românești

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest …