Thursday , September 29 2022

Modificări în ceea ce privește finanțarea programului Rabla Local

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că primăriile ar urma să suporta pentru programul Rabla Local doar 20-25% din bonusul de 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi și nu jumătate din sumă, cum era stabilit inițial

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat modificări în ceea ce privește finanțarea programului Rabla Local, desfășurat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în sensul majorării contribuției financiare suportate de AFM în favoarea bugetelor locale. Astfel, primăriile ar urma să suporta doar 20-25% din bonusul de 3000 de lei pentru casarea unei mașini vechi și nu jumătate, așa cum s-a propus inițial. Ministrul admite că are în vedere schimbările după ce la reuniunea conducerii Asociației Municipiilor din România desfășurată la finalul săptămânii trecute la Cluj Napoca, s-a dezbătut „la o tonalitate mai ridicată” subiectul privind contribuția primăriilor la derularea acestui program.

„În ceea ce privește programele finanțate prin AFM pentru primării, continuăm programele Rabla  Clasic și Rabla Plus, dar venim cu un program nou, Rabla Local, program pe care l-am dezbătut intens la Cluj în sensul adevărat al cuvântului și la o tonalitate mai ridicată, pentru că propunerea pe care am făcut-o primăriilor nu a fost pe placul municipalităților, să zic așa, motiv pentru care vom discuta săptămâna aceasta câteva modificări. Importantă pentru noi este implicarea orașelor â programe de îmbunătățire a calității aerului”, a declarat Tanczos Barna luni, la Forumul Orașelor Verzi, care se desfășoară la Brașov.

Acesta a precizat că cel puțin în Europa la nivel local se află responsabilitatea pentru îmbunătățirea calității aerului, el precizând că este nevoie „de un program Rabla în care se implică activ și primăria”.

„Acest program, conform discuțiilor de vineri, o să însemne o contribuție mai mare de la AFM – o să urcăm de la 50% undeva la 75-80% – și căutăm o modalitate de decontare mult mai facilă pentru primării, pentru a evita avansarea tuturor cheltuielilor din partea primăriilor și a degreva primăria de această problemă de cash-flow”, a adăugat Tanzcos Barna.

Vineri, la Cluj Napoca, s-a desfășurat reuniunea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, la care au luat parte și ministrul Mediului, alături de Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.

În 30 august, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat lansarea Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

”Începând de vineri, 23 septembrie 2022, solicitanții unități administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu și subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București își vor putea crea conturi de utilizator pentru înscrierea în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate. (…) Ulterior, în perioada 30 septembrie 2022, ora 10:00 – 25 noiembrie 2022, ora 14:00, sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare, solicitanții vor depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create”, a transmis AFM.

Oficialii Administrației subliniau că este foarte important ca persoana fizică care dorește să se înscrie în program să verifice dacă UAT-ul unde are domiciliul participă la program și să caseze și să radieze autovehiculul uzat numai după ce se asigură de acest lucru.

Suma alocată sesiunii de finanțare este de 50.000.000 lei. În cadrul acestui program, în schimbul casării unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizică primește un stimulent în valoare de 3.000 lei, conform propunerii inițiale jumătate din sumă fiind suportată de AFM și jumătate din bugetul local.

Vezi si

Isărescu: Nu am avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie decât să punem un tampon, cursul de schimb

Banca Națională a României nu a avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă …