Thursday , July 18 2024

Modificări de la 1 iulie pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie

De la 1 iulie, suma care trebuie plătită de o persoană care vrea să acopere perioadele în care nu a contribuit la pensie va crește. Majorarea este o consecință a modificării salariului minim pe economie, dar va afecta doar contractele de asigurare nou încheiate.

Salariul minim brut pe țară va crește la 3.700 de lei, ceea ce înseamnă că românii care vor să își completeze stagiul de cotizare vor avea de plătit 925 d elei, un sfert din salariul brut. Potrivit Avocatnet.ro, această sumă va trebui plătită de cei care încheie un contract de asigurare după data de 1 iulie.

Astfel, persoanele care încă nu au ieșit la pensie își pot completa stagiul de cotizare prin contribuții pentru cel mult șase ani anteriori lunii în care se semnează contractul de asigurare socială. Mecanismul prevăzut în OUG 163/2020 prevede că baza contorizată pentru calculul contribuției minime nu poate fi mai mică decât salariul minim brut. Prin urmare, pentru contractele încheiate între octombrie 2023 și iulie 2024, suma care trebuie plătită este 825 de lei.

Vezi si

România rămâne în topul țărilor cu cele mai ridicate rate ale inflației din UE

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană s-a situat la 2,6% în iunie, în scădere …