Tuesday , April 23 2024

Miza majorării salariului minim pe economie de la 1 noiembrie – analiza HotNews

Potrivit datelor transmise de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) la solicitarea HotNews.ro, în România sunt peste 1,7 milioane de salariați care primesc minimul pe economie, din care 580.000 au o vechime de peste 15 ani, iar 350.000 sunt cu studii superioare. România va avea trei salarii minime de la 1 noiembrie, dacă Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență în acest sens. Practic este unul standard, existent și acum, care va crește la 2080 de lei și încă două în funcție de vechime și studii, care vor fi de 2350 lei fiecare. Mediul de afaceri le consideră niște costuri în plus, iar statul se gândește la veniturile suplimentare.

Un calcul simplu ne arată că statul ar încasa peste 516 milioane lei în plus, în acest an, dacă noile salariile minime vor intra în vigoare de la 1 noiembrie. Având în vedere că statul trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de circa 28,3 miliarde lei (3% din PIB), la noua estimare a PIB-ului, acesta va scădea cu jumătate de miliard.

Dacă estimările ar arăta un deficit de fix 3%, pentru acest an, atunci această măsură va duce la o diminuare spre 2,95%.

Dacă o covrigărie are, să spunem, cinci angajați pe care îi plătește cu salariul minim pe economie astăzi, peste o săptămână și jumătate fondul de salarii pentru ei va crește cu 9,5%, dacă sunt fără studii și cu vechime sub 15 ani.

În schimb, dacă cei cinci au peste 15 ani vechime sau studii superioare, fondul de salarii urcă cu 23,6%. În aceste condiții, există posibilitatea ca prețul covrigului să crească.

Continuarea pe HotNews

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …