Monday , May 20 2024

Ministrul Muncii: Contribuţiile pentru drepturile de autor vor fi reţinute la sursă, de luni

Ministrul Muncii, Ioan Botis

Contribuţiile sociale pentru veniturile realizate din activităţi independente vor fi reţinute la sursă, începând de luni, a anunţat ministrul Muncii. Ioan Botiş şi-a cerut scuze din nou pentru cozile de luna trecută de la ghişee şi a spus că deficienţele ordonanţei privind drepturile de autor au fost remediate.

„După publicarea ordonanţei, cel care este plătitorul de venit va depune declaraţia şi va face plata. Toţi cei care vor contribui la pensii şi şomaj vor beneficia de aceste sisteme. Erau mulţi care plăteau şi riscau să nu fie beneficiari. Plafonarea există pe asigurările pe pensii şi şomaj la cele cinci salarii minime pe economie. Sunt patru scenarii posibile: în cazul în care avem un salariat primeşte salariu în mod constant şi realizează venituri ocazionale el nu plăteşte contribuţii de asigurări sociale, el plătind la bază. Dacă nu are o relaţie contractuală, realizează venituri exclusiv, baza este de cinci salarii medii brute pe economie pe an. Cele cinci salarii înseamnă 91 de milioane şi pe baza ei se face regularizarea. În cazul în care are activităţi desfăşurate cu regularitate şi plăteşte, are cinci salarii medii lunar. Dacă obţine drepturi de autor lunar plăteşte la aceeaşi bază de cinci salarii medii lunar. Foarte mulţi plăteau contribuţii la şomaj şi nu beneficiau, nu atingeau stagiul minim de contribuţie. Eu am prezentat scuze în numele ministerului iar de luni situaţia va fi corectată”, a declarat la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că în ordonanţă a „rămas articolul care dă posibilitatea organelor fiscale să reconsidere activitatea din dependentă în activitate independentă”. Legat de baza de calcul, ministrul a mai spus că ” cei care obţin venituri din drepturi de autor beneficiază de o deducere de 20%, plafonat la cinci salarii”.

Vezi si

Transportatorii cer Camerei Deputaţilor să renunțe la amendamentele privind coplata pentru despăgubirile RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Camerei Deputaţilor să renunţe la votarea …