Thursday , July 25 2024

Ministrul Energiei dă asigurări că volatilitatea prețurilor la energia electrică nu are niciun efect negativ asupra facturilor

Volatilitatea prețurilor la energia electrică nu are niciun efect negativ asupra facturilor, prețurile fiind plafonate până la 31 martie 2025, conform mecanismului actual de protejare a consumatorilor, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.


Reprezentanți ai principalelor entități de pe lanțul energetic au participat joi la o întâlnire cu Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în contextul în care pe Piața de Echilibrare, în perioada recentă, s-au înregistrat creșteri ale prețurilor energiei electrice, a anunțat Ministerul Energiei.
Astfel, ministrul Energiei a convocat o întâlnire de lucru cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Transelectrica, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România – OPCOM și asociațiile producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie pentru a analiza situația din Piața de Echilibrare și soluțiile posibile.
“Am sesizat că în ultimele zile pe piața de energie se întâmplă un fenomen care trebuie analizat cu celeritate, pentru a nu ajunge la o destabilizare a bunei funcționări a pieței. Așa cum am făcut de fiecare dată, luăm măsuri imediat ce sesizăm că anumite conjuncturi sau comportamente pot avea efecte negative asupra consumatorilor finali. O piață sănătoasă este cea în care există echilibru și stabilitate pe tot lanțul. Bineînțeles, conform mecanismului actual de protejare a consumatorilor, volatilitatea prețurilor nu are niciun efect negativ asupra facturilor, prețurile fiind plafonate până la 31 martie 2025. Pe termen scurt, le-am solicitat partenerilor de dialog să gândească și să prezinte soluții prin care să ne asigurăm că păstrăm un cadru stabil, iar pe termen mediu și lung accelerăm la nivelul ministerului investițiile în capacități de producere și de stocare a energiei. În aceste zile, avem încă o dovadă a importanței proiectelor mari pentru România, care să ofere flexibilitate sistemului, precum centralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz și stocarea la nivel mare. Din fericire, am reușit să punem pe drumul cel bun proiectul Tarnița – Lăpuștești și să atragem miliarde de euro pentru investiții în centrale pe gaz și capacități de stocare. Aceste investiții vor crea un cadru energetic sustenabil și cu prețuri corecte. Pe termen scurt, trebuie să identificăm soluțiile complementare necesare.”, a menționat Sebastian Burduja, în comunicat.
Potrivit sursei citate, o altă întâlnire va avea loc la mijlocul săptămânii următoare, când fiecare parte implicată în analiză va prezenta soluții concrete pentru o mai bună funcționare a pieței. (Agerpres)

Vezi si

Romsilva a plantat circa 22 milioane de puieți forestieri în campania de împăduriri de primăvară

În campania de împăduriri de primăvară, încheiată recent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a …