Sunday , June 20 2021

Ministrul Energiei crede că facturile la electricitate sunt mari din cauza comportamentului speculativ al furnizorilor

Românii plătesc un preț mare la energie din cauza comportamentului speculativ al furnizorilor, care nu au cumpărat energie prin contracte pe termen lung, ci au preferat piețele mai scumpe, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat Agerpres.

„Am văzut că foarte mulți furnizori nu și-au achiziționat până la sfârșitul anului trecut energia pentru tot anul 2021 pentru consumatorii casnici. Din diverse motive eu pot să bănui că au crezut că nu se va liberaliza piața, că vom da înapoi cu liberalizarea pieței. Nu s-a întâmplat acest lucru și evident, neachiziționându-și energia producătorilor au cumpărat-o traderii care au scos-o pe piața zilei următoare și așa a crescut ușor prețul pe piața zilei următoare, dar pe piața contractelor încheiate anul trecut, cu un an de zile înainte, prețul este același”, a spus ministrul.

El a precizat că furnizorii au acționat, astfel, speculativ. „Au jucat un pic la speculație. Nu știu ce au câștigat din asta că nu au câștigat mare lucru din asta pentru că până la urmă au cumpărat mai scump și au trebuit să vândă un pic mai scump, dacă cumpărau mai ieftin vindeau mai ieftin, dar, repet, piața se va regla. Ok, a fost o perioadă de tranziție. Eu sunt optimist că piața se va regla și mă aștept ca acum să cumpere pentru anul viitor energie, în așa fel încât să avem o predictibilitate a prețului și oamenii să știe acest lucru”, a explicat ministrul.

De asemenea, furnizorii de gaze ar trebui să arate oamenilor în facturi cu cât au cumpărat gazele și cu cât le vând mai departe, pentru ca toată lumea să vadă dacă scumpirea de 25% anunțată pentru 1 iulie este justificată.

Ministrul le recomandă românilor să își mute contractul pe piața concurențială până la 1 iulie, care este mai ieftină. „Va dispărea din factura consumatorului casnic acel discount de la prețul serviciului universal la prețul pieței concurențiale și, evident, dacă nu ai trecut într-o piață concurențială pe ofertele care sunt pe piață, la 1 iulie vor apărea alte oferte de preț, care pot fi mai mari sau mai mici sau care pot fi la același nivel. Cert este că le recomand tuturor consumatorilor să opteze până în data de 1 iulie. Este simplu de optat la piața concurențială. Piața serviciului universal este mai scumpă decât piața concurențială. Dacă nu a optat nici până la 1 iulie pot să opteze oricând. Important este să opteze. Vor găsi oferte pe piață, pe comparatorul de la ANRE, oferte care sunt convins că unele vor fi mai bune decât cele actuale”, a spus el.

Vezi si

Transportatorii români cer explicații Guvernului despre impozitarea diurnei

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicitã Guvernului clarificarea urgentã a situației impozitãrii …