Thursday , April 18 2024

Ministrul Chesnoiu: Nu s-a pus problema creșterii importurilor din Ucraina. România nu era o piață de desfacere pentru produsele ucrainene

 Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a susținut, la Fălticeni, că Ucraina și fermierii ucraineni nu vor fi susținuți în dauna celor români sau europeni și a precizat că în momentul de față nu sunt necesare anumite scenarii în sensul de a veni în sprijinul producătorilor agricoli români deoarece, cel puțin deocamdată, nu au fost afectați de tranzitarea spre vestul Europei a mărfurilor din Ucraina

Situația din Ucraina preocupă foarte multă lume, autoritățile române vor susține în continuare producătorii agricoli din țara vecină, aflată de epste 100 de zile în război cu Rusia. Unul din elementele asupra cărora chiar ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a făcut câteva precizări, la Fălticeni, a fost legat de importurile din Ucraina și tranzitul acestora prin țara noastră. „Eu cred că este o situație în care cu toții trebuie să fim solidari și să păutem să sprijinim pe fermierii români și pe cei europeni, cât și pe cei din Ucraina, dar nu s-a pus niciodată problema de o creștere a importurilor. S-a pus problema doar să le permitem să aibă acces pe piața europeană și să își desfacă produsele agroalimentare, fiind o formă de susținere a unui popor aflat sub agresiuine militară. Este evident faptul că ne preocupă pe toți, atît la nivel european, cât și la nivel național, identificarea celor mai bune soluții astfel încât să susținem Ucraina și fermierii ucraineni în această perioadă, dar evident nu în dauna fermierilor români sau a fermierilor europeni. Toate aceste decizii care se iau se analizează în contextul global în care ne aflăm. Din punctul meu de vedere, în perioada următoare avem destul de multe măsuri la dispoziție astfel încât să nu impacteze această decizie fermierii români”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

El a specificat că sunt mai multe măsuri în curs ori în plan și a insistat asupra faptului că, în prezent, s-ar fi convenit la faptul că România sprijină tranzitarea măsurilor către Uniunea Europeană sau spre alte destinații, prin portul Constanța iar România nu era o piață de desfacere pentru produsele ucrainene. Deocamdată, în opinia ministrului, nu se impun alte măsuri pentru că tranzitarea produselor agricole din Ucraina nu a impactat fermierii români. „Întotdeauna când iei o decizie la nivel guvernamental e bine mai întâi să le aplici și după aceea să vorbești despre ele pentru că, altfel, efectele nu ar fi cele vizate. Sunat mai multe seturi de măsuri care se iau fie la nivel național, fie la nivel european. Noi sprijinim fermierii ucraineni să poată tranzita teritoriul țării cu produsele lor iar pe piața europeană s-a oferit această posibilitate ca mărfurile să intre fără taxe. România nu era o piață de desfacere pentru produsele ucrainene. În general ele erau livrate către vestul Europei. Luăm exemplul uleiului de floarea soarelui care, în general, era livrat către țările din Vest. Pe măsură ce vedem că ar impacta agricultorii noștri, fermierii noștri, producătorii noștri de produse agroalimentare, evident că poți să ai scenarii și să intervii, dar în momentul de față nu trebuie să intervii dacă nu ești afectat în niciun fel”, a declarat, la Fălticeni, ministrul Agriculturii.

Totodată, Adrian Chesnoiu a recunoscut că presiunea pusă pe Portul Constanța și nu numai este „fantastică” și a afirmat că va crește. Încercând să liniștească situația tensionată cauzată de problemele cu vămile și portul aproape blocat de convoaiele de mărfuri ucrainene, spunând că sunt în curs proiecte pentru modernizare, ministrul nu a făcut decât să recunoască faptul că România era complet nepregătită pentru o situație de acest gen. „S-a pus o presiune fantastică vizavi de ceea ce înseamnă transportul cerealelor către port și perioada care urmează. Este evident că presiunea era și așa existentă pe portul Constanța și ea va fi mult mai mare, dar prin tot ceea ce s-a decis la nivel guvernamental și european putem să disipăm această presiune: prin înființarea unor depozite și stocuri temporare pe teritoriul României, prin investiții în dezvoltarea infrastructurii portuare sau a infrastructurii de preluare a transportului atât rutier, cât și căi ferate. Toate lucrurile acestea sunt în implementare și cu siguranță își vor produce efectele”, a mai declarat ministrul Agriculturii. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …