Tuesday , October 4 2022

Ministrul Cadariu: Turismul românesc este în plin proces de revitalizare, în ciuda crizelor suprapuse prin care trece

Turismul românesc este în plin proces de revitalizare, în ciuda crizelor suprapuse prin care trece, iar acest lucru se datorează într-o mare măsură voucherelor de vacanță, reintroduse în circuit prin ordonanța de urgență adoptată la sfârșitul anului trecut, a afirmat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu.


Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în primele șapte luni, 5,907 milioane de turiști au ales să își petreacă vacanțele în România.
Astfel, a fost înregistrată o creștere a numărului de vizitatori cu 25,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, atunci când în țara noastră au sosit și s-au cazat în structurile de primire turistică 4,707 milioane de persoane.
“Datele statistice din primele șapte luni ale anului ne arată că turismul românesc este în plin proces de revitalizare, în ciuda crizelor suprapuse prin care trece! Acest lucru se datorează într-o mare măsură voucherelor de vacanță, reintroduse în circuit prin ordonanța de urgență adoptată la sfârșitul anului trecut și care, pe lângă contribuția la refacerea capacității de muncă a angajaților, reprezintă o infuzie de 252 milioane euro în industrie. Atenția acordată turismului, acum domeniu strategic pentru economia națională, nu s-a oprit aici. 15.000 de operatori au primit compensații în valoare de 800 milioane de euro pentru restricțiile impuse de pandemie, bani care au ajutat la repornirea motoarelor. Mai mult, pentru că ne dorim un mediu antreprenorial sănătos, am început eliminarea concurenței neloiale, prin clasficarea apartamentelor deținute de persoanele fizice! Toate aceste demersuri, precum și alte inițiative, sunt rezultatul colaborării dintre minister, UAT-uri și mediul de afaceri, parteneriat care și-a adus un aport semnificativ în creșterea de 25,5% a turismului autohton, față de cifrele înregistrate anul trecut”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
În total, pentru perioada ianuarie-iulie a anului curent, sosirile turiștilor români au reprezentat 86,3%, însumând 5,097 milioane de persoane, în timp ce sosirile turiștilor străini au înregistrat un procent de 13,7%, respectiv 809.500 de persoane.
În structurile de cazare au fost înregistrate 12,445 milioane de înnoptări, în creștere cu 21,5%. Durata medie a șederii a fost de 2,1 zile pentru români și de 2,2 zile pentru străini.
“În ceea ce privește egalarea cifrelor din anul de referință 2019, prognoza Organizației Mondiale a Turismului ne arată că după pandemia COVID-19 industria își poate reveni total până în 2023-2024, însă luând în calcul situația actuală din energie și războiul de la graniță, realitatea este că ne putem raporta abia la anul 2026”, a completat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
Conform sursei citate, cei mai mulți dintre vizitatorii străini provin din Germania, Israel și Italia. (Agerpres)

Vezi si

România și-a umplut depozitele cu cel mai scump gaz de import din istoria sa

La finalul săptămânii trecute, România avea depozitele de gaze pline în proporție de 85%, la …