Monday , March 4 2024

Ministrul Cadariu: Masterplanul investițiilor în turism a fost adoptat de Guvern 

Guvernul României a adoptat, miercuri, Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism.

”Guvernul României a adoptat, miercuri, 19 octombrie, Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism”, anunță Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Pentru stațiunile balneare și balneoclimatice atestate, vor fi finanțate lucrările de construire/ reabilitare/ modernizare/ extindere a bazelor de tratament, traseele marcate pentru cură de teren, aleile promenadă, buvete, precum și achiziția de echipamente, mobilier și aparatură medicală specifice procedurilor balneare și amenajare în scop turistic a lacurilor naturale cu proprietăți terapeutice. În cazul localităților cu factori naturali terapeutici, dar care nu sunt atestate drept stațiuni, vor fi alocate în premieră fonduri pentru construirea bazelor de tratament cu dotări specifice.

”Calitate, nu cantitate! Acest principiu a stat la baza actualizării cadrului legislativ pentru investițiile în turism. Așa cum ne-am asumat prin programul de guvernare,  cele două obiective prioritare sunt dezvoltarea turismului balnear și balneoclimatic, precum și a domeniului schiabil. Fondurile publice vor merge doar acolo unde există proiecte bine fundamentate, cu viziune și abordare îndreptate spre excelență! Nu trebuie să uităm că natura și intensitatea fluxurilor de turiști, precum și cheltuielile acestora sunt direct determinate de gradul de dezvoltare și de disponibilitatea infrastructurii turistice. Mai mult, depășind sfera beneficiilor directe aduse turismului românesc, efectele acestor investiții se vor reflecta în sens pozitiv și asupra populației din zonele de implementare”, a declarat ministrul Antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Domeniile schiabile se vor finanța în ansamblu. Concret, vor fi acordate sume de la bugetul de stat pentru construirea/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea domeniilor schiabile, respectiv pârtii de schi/ școală/ trasee de legătură, instalație de transport pe cablu, bandă transportoare pentru pârtii școală, tubbing, instalație de iluminat nocturn, instalație de zăpadă artificială, utilaj de bătut zăpada, clădire administrativă, parcare, pârtie/ pistă săniuș, drum acces, post de prim ajutor, amenajare/ reabilitare patinoar, dar și pentru infrastructura pentru petrecerea timpului liber pe timp de vară, conexă domeniilor schiabile.

”Reforma investițiilor necesită și o documentare amănunțită a zonelor care au cu adevărat potențial turistic, în special pe componenta prioritară – domenii schiabile.  În acest sens, vom demara un studiu de cercetare, astfel încât să identificăm locurile care prezintă cele mai favorabile condiții pentru practicarea sporturilor de iarnă. Între timp, vom aloca sume pentru contractele de finanțare aflate în derulare, dar și pentru proiectele deja depuse la minister pe Masterplanul inițial de investiții în turism, dacă acestea vor îndeplini criteriile de eligibilitate impuse de cadrul legislativ înainte de prezentele modificări”, a completat Constantin-Daniel Cadariu.

Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritățile administrației publice locale, inclusiv consiliul județean în cazul în care obiectivele de investiții sunt realizate pe terenuri aflate în proprietatea publică sau privată a unităților administrativ – teritoriale județene ori în administrarea acestora precum și unitățile administrativ-teritoriale membre ale asociaților de dezvoltare intercomunitară, constituite conform legii, pentru investițiile realizate prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară.

Vezi si

Ministrul Finanțelor: Cota unică este cea mai bună alegere pentru România

Cota unică este cea mai bună alegere pentru România și nu există niciun motiv pentru …