Sunday , February 5 2023

Ministrul Cadariu: Cheltuielile firmelor cu participarea la târgurile internaționale de turism vor fi decontate de stat

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va deconta cheltuielile de participare la târgurile internaționale de turism ale operatorilor economici.

Guvernul a aprobat miercuri încadrarea în politicile fiscal-bugetare și financiare ale statului român a schemei de ajutor de minimis pentru participarea întreprinderilor cu activitate de turism la târgurile din străinătate, la care va fi prezent Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Programul vizează generarea unui efect stimulativ pentru beneficiari, prin subvențiile acordate pentru promovarea produselor și serviciilor turistice pe piețele externe.

„Facilitarea participării de la târgurile internaționale de turism a operatorilor economici, în cadrul pavilioanelor naționale, a fost reconsiderată în urmă cu trei ani drept «ajutor de stat». În tot acest timp, tocmai pentru că România nu putea risca să piardă un instrument atât de important pentru promovarea destinației, s-a mers pe o soluție temporară de compromis. Mai exact, până la definitivarea și aprobarea schemei de minimis, au putut fi prezente la manifestările expoziționale din străinătate doar asociațiile profesionale, patronale și organizațiile neguvernamentale care nu desfășoară activitate economică, precum și autoritățile administrației publice locale și centrale”, a spus ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Acesta anunță că a reușit deblocarea acesti situații.

„Schema de minimis este gata și, mai mult decât atât, avem buget alocat pentru ea. Reprezentanții mediului privat vor putea fi prezenți fără niciun cost la standurile organizate de România, iar o parte dintre cheltuielile pentru transport și cazare le vor fi decontate. Vorbim despre o reușită, care se poate traduce în atragerea unui număr mai mare de turiști străini, în creșterea încasărilor provenite din turism și, prin urmare, în creșterea contribuției turismului la PIB, de altfel un domeniu strategic al economiei naționale”, a mai spus Cadariu.

Beneficiarilor schemei de minimis le vor fi decontate 50% din cheltuielile reprezentând prețul transportului extern, fără a depăși echivalentul în lei a 500 euro, calculat la data semnării actului final privind furnizarea ajutorului de minimis pentru 1 reprezentant/operator economic și 50% din cheltuielile reprezentând prețul primei nopți de cazare, pentru câte un participant de la fiecare operator economic expozant, la nivelul baremelor stabilite pentru instituțiile publice categoria 1.

De asemenea, vor fi decontate 100% din cheltuielile pentru taxa de participare, închirierea de spațiu pentru stand de la organizatori și personalizarea, amenajarea și decorarea standului.

Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate pentru anul 2023 este de 7.400.000 lei, din fonduri de la bugetul de stat. Numărul mediu al beneficiarilor este de 200 de expozanți anual.

Schema de ajutor de minimis urmează a fi aprobată prin ordin al ministrului antreprenoriatului și turismului. (Mediafax)

Vezi si

Noul regulament de furnizare a energiei electrice: Furnizorul are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de client

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificări consistente la regulamentul de …