Wednesday , February 8 2023

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului nu recomandă acțiuni de boicot la adresa companiilor austriece

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, a afirmat că nu recomandă acțiuni de boicot la adresa companiilor austriece, după votul negativ dat joi de Austria împotriva aderării României la spațiul Schengen, considerând că aceasta va avea de pierdut într-un final.

“Într-o economie de piață, fiecare este liber să acționeze cum crede de cuviință. Având în vedere faptul că facem parte din Uniunea Europeană și ne dorim, așa cum știm, și statutul de membru în spațiul Schengen, n-aș recomanda astfel de acțiuni. Pe de altă parte, nu înseamnă că nu avem cu toții o dezamăgire vizavi de votul de joi. Votul este total nedrept și ilogic, însă n-aș vrea să fiu prea dur. Am înțeles cu toții, e un joc politic și, mai curând, de politică internă a Austriei, a premierului actual și a partidului din care face parte, miza fiind, în fond, alegerile locale de acolo. și tare mi-e teamă că, într-un final, vor avea de pierdut. Pentru o miză internă, să bulversezi politica Uniunii Europene e un lucru destul de grav. (…) Din perspectiva aderării noastre la spațiul Schengen, am îndeplinit și îndeplinim toate condițiile. De altfel, nu este doar părerea noastră, este părerea tuturor celorlalți membri ai Uniunii Europene care au votat pentru includerea României în spațiul Schengen”, a declarat vineri Cadariu, la deschiderea Târgului IMM-urilor – ediția 2022, întrebat de jurnaliști ce crede despre discuțiile de pe rețelele de socializare cu privire la un boicot la adresa companiilor austriece.
În opinia acestuia, votul negativ al Austriei “poate fi o șansă în plus pentru turismul din România”, în condițiile în care românii mergeau la schi în Austria. Cu acest prilej, ministrul a subliniat că România oferă 85 de domenii schiabile și 217 pârtii.
“Istoric vorbind, mai ales dacă ne uităm la statisticile de dinainte de 2019, lucrurile stăteau în felul următor: aproximativ 370.000 de români își petreceau concediul în Austria, iar mai puțin de 40.000 de turiști din Austria își petreceau concediile în România. Probabil că va fi o reacție din partea populației. Nu putem noi induce acest lucru, însă eu mă gândesc că lucrurile ar trebui privite în altă cheie, și anume faptul că poate fi o șansă în plus pentru turismul din România, pentru că noi știm că principalul scop pentru care turiștii români ajung în Austria îl reprezintă practicarea schiului. Să nu uităm, în România avem 85 de domenii schiabile, peste 200 de pârtii, mai exact 217 pârtii. E un moment foarte bun în care românii se pot gândi că pot practica acest sport și în România”, a precizat Cadariu. (Agerpres)

Vezi si

Ce joburi au căutat românii la început de an

Românii au căutat, la început de an, pozițiile de șofer, inginer și asistent medical. A …