Wednesday , February 8 2023

Ministru grec: FMI nu ar trebui sa fie in Europa. Sper sa gasim o solutie fara participarea sa

grecia

Continuarea asistentei financiare a Fondului Monetar International in Grecia nu este dezirabila, autoritatile de la Atena preferand doar ajutorul Uniunii Europene si al Bancii Centrale Europene, a estimat duminica ministrul de stat grec Nikos Pappas, unul dintre negociatorii sefi eleni, transmite AFP.

“Eu sunt printre cei care cred ca FMI nu ar trebui sa fie in Europa. Sper ca vom gasi o solutie fara participarea sa”, a declarat pentru jurnalul Ethnos Pappas, un apropiat al premierului Alexis Tsipras.

Ministrul grec a estimat ca Europa “nu are nevoie”de institutia de la Washington, care are o “agenda unilaterala si deloc europeana” si ca “poate continua fara ea si fara banii ei”.

FMI a fost chemat in salvarea financiara a Greciei la sfarsitul anului 2009 si s-a alaturat institutiilor UE pentru stabilirea unui sistem de asistenta financiara pentru tarile care nu au acces la pietele de imprumuturi din cauza datoriilor publice imense.

Programul de ajutor, care prevedea imprumuturi de 240 miliarde de euro in schimbul unor reforme si austeritate drastica, a ajuns la final in iunie pentru Ue si in martie 2016 pentru FMI.

Grecia si creditorii sai internationali negociaza de noua luni un acord care s apermita deblocarea unei noi transe de imprumut, de 7,2 miliarde de euro, discutandu-se o prelungire de mai multe luni a planului de asistenta europeana.

Penreu guvernulul elen, aceasta extindere ar trebui sa ia forma unui plan de redresare economica, si nu de austeritate, si ar trebui sa fie combinata cu reducerea datoriilor.

“Acordul ar trebui sa aiba prevederi si o durata astfel incat sa restabileasca incredere. Nu poate fi pe termen scurt si sa mentina incertitudinea”, a declarat Nikos Pappas.

HotNews

Vezi si

Ce joburi au căutat românii la început de an

Românii au căutat, la început de an, pozițiile de șofer, inginer și asistent medical. A …