Monday , December 4 2023

Miniştrii de Finanţe din UE au aprobat un mecanism pentru rezolvarea crizelor europene

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au aprobat principiile unui sistem permanent pentru rezolvarea crizelor din Europa, denumit Mecanismul European de Stabilitate, în care investitorii ar putea contribui gradual la acoperirea costurilor unei eventuale intrări în incapacitate de plată.

Mecanismul se bazează pe propunerile Germaniei şi Franţei, iar prin el deţinătorii de obligaţiuni şi alte astfel de titluri de valoare ar putea fi determinaţi, din 2013, să împartă povara restructurării datoriilor suverane ale unui stat din zona euro, a declarat comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters.

Participarea investitorilor la restructurarea datoriilor nu va face obiectul unor proceduri automate, ci va urma unei evaluări de la caz la caz, a precizat el.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) favorizează o practică numită “Clauza acţiunii colective” (Collective Action Clause – n.r.) în cazul obligaţiunilor suverane, care permite majorităţii unor deţinători de titluri să impună restructurarea datoriilor altora. Această procedură se va aplica obligaţiunilor suverane din zona euro începând cu 2013, a spus Rehn.

Miniştrii de Finanţe au aprobat, de asemenea, un program de salvare de 85 de miliarde de euro pentru Irlanda.

Asistenţa financiară externă va ajuta Dublinul să acopere datoriile băncilor şi deficitul bugetar uriaş. Circa 35 de miliarde de euro vor fi utilizate pentru restructurarea instituţiilor de credit. Irlanda va contribui cu 17,5 miliarde de euro din rezervele de lichidităţi şi fondurile sale de pensii la salvarea băncilor.

Participarea FMI se ridică la 22,5 miliarde de euro. Dobânda finală a împrumuturilor primite de Irlanda va fi stabilită în această săptămână, şi se va situa probabil la 6%, a afirmat Rehn. Scadenţa medie a creditelor este de 7 ani şi jumătate.

Irlandei i s-a majorat, totodată, cu un an, până în 2015, termenul în care trebuie să aducă deficitul la limita tolerată de UE, de 3% din Produsul Intern Brut.

Vezi si

53.491 firme au fost radiate în primele zece luni din 2023

Un număr de 53.491 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele zece …