Saturday , December 3 2022

Ministerul Turismului vrea să ajute cu 750 de milioane de euro firmele din HoReCa afectate de războiul din Ucraina

Banii compensează scumpirea energiei și gazului, precum și alte majorări de prețuri din acest an

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat în dezbatere publică, în formă actualizată, proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextual agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Conform unui comunicat remis joi, publicarea proiectului vine în urma ședinței publice din data de 7 octombrie a.c., cu reprezentanții mediului asociativ din industriile ospitalității, turismului și organizării de evenimente, privind dezbaterea proiectului de schemă de ajutor de stat HoReCa 2.
“România Turistică are nevoie de un mediu antreprenorial rezilient, iar măsura pentru compensarea creșterilor de preț generate de criza din Ucraina și criza energetică reprezintă răspunsul cel mai oportun pe care statul, prin Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, îl poate oferi. Împreună cu reprezentanții mediului de afaceri din turism și din zona organizatorilor de evenimente am ajuns la forma cea mai eficientă de a interveni pentru un sector profund afectat în ultimii 3 ani”, a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
Schema de ajutor de stat HoReCa2 permite înscrierea electronică în cadrul a doi piloni. Pilonul 1 presupune compensarea creșterii cheltuielilor totale în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 față de cele aferente aceleiași perioade a anului 2021, cu excepția cheltuielilor cu energia electrică și/sau gaz, creșteri de costuri generate de criza războiului din Ucraina, iar Pilonul 2 presupune compensarea cu maximum 30% din creșterea costului eligibil cu energia electrică și/sau gaz în perioada 1 februarie 2022 – 31 decembrie 2022, creșteri de costuri generate de criza războiului din Ucraina.
Aplicanții vor avea posibilitatea înscrierii pe ambii piloni sau doar pe unul dintre cei doi piloni.
Bugetul schemei de ajutor de stat HoReCa2 solicitat de reprezentanții industriei este de 750 milioane de euro, echivalent în lei. Acesta va fi analizat de Ministerul Finanțelor, care va determina alocarea bugetară în conformitate cu sursele de finanțare existente. Prin implementarea măsurii se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr estimat de 10.000 de beneficiari.
Schema se derulează de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență până la data limită impusă de Cadrul Temporar Ucraina, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până cel târziu la data de 31 decembrie 2024, în limita creditelor bugetare alocate cu această destinație.

Vezi si

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, iar …