Friday , April 19 2024

Ministerul Finantelor va elimina 92 de taxe inutile

taxe

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va elimina 92 de taxe si tarife cu caracter nefiscal, care nu au o valoare mare, dar costurile cu gestionarea lor depasesc incasarile. Bugetul nu va avea de suferit foarte mult.

MFP a pregatit doua acte nroamtive prin care a fost decisa eliminarea si comasarea unui numar total de 92 de taxe si tarife nefiscale, astfel:

– 14 taxe parafiscale si tarife au fost eliminate
– a fost eliminata plata individuala pentru 78 dintre taxele si tarifele nefiscale

“Facem un pas semnificativ in indeplinirea unor obiective ale mandatului meu de ministru. In primul rand, in ceea ce priveste simplificarea sistemului de taxe – cu efecte benefice pentru contribuabilii care nu vor mai petrece timp la ghiseu, dar si pentru administratie, intrucat vom elimina costurile de administrare ale unor taxe si tarife cu incasari mici. De asemenea, masura contribuie la cresterea predictibilitatii si crearea unui cadru fiscal-bugetar stimulativ pentru dezvoltarea mediului de afaceri”, a transmis ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, intr-un comunicat.

Au fost analizate taxele si tarifele parafiscale pentru care cuantumul incasarilor realizate este nesemnificativ in raport cu costurile de colectare, precum si posibilitatea comasarii altora, prin constructia unor tarife grupate si individualizate in functie de tipologia activitatilor si serviciilor prestate de fiecare institutie, sustine MFP.

Finantele vor sa elimine, printre multe altele, tariful pentru eliberarea pasaportului temporar (22 de lei), taxa de indrumare pentru infiintarea unei firme (19,8 lei/ora) sau tariful perceput pentru documentatiile privind practicile anticoncurentiale (150 lei/solicitare).

Premierul Victor Ponta a anuntat, pe 23 aprilie, ca Guvernul va aplica aceasta masura.

“Le putem scoate intr-o singura zi, fara sa sufere bugetul de stat. Ne ajuta sa nu mai innebunim oamenii cu 70 de proceduri si drumuri birocratice”, a spus atunci seful Guvernului.

Impactul bugetar al acestei masuri va fi minor, avand in vedere ca incasarile statului ar urma sa scada anul acesta cu doar 66.000 de lei, ceea ce inseamna ca, in medie, fiecare dintre aceste taxe contribuie la buget cu 717 lei, valoare mai mica decat cea a salariului minim pe economie.

In prezent, in Romania sunt peste 300 de taxe. Dintre acestea, doar 20 sunt fiscale, cum ar fi impozitul pe venit sau CAS. Restul sunt dari puse de diverse institutii pentru anumite servicii, asa-numitele taxe parafiscale.

Potrivit Bancii Mondiale, romanii pierd anual 200 de ore pentru plata taxelor, adica dublu fata de Marea Britanie (110 ore), Finlanda (93 de ore) sau Norvegia (83 de ore).

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …