Saturday , October 1 2022

1.300 de români care urmau să-și petreacă vacanța în Grecia, păgubiți cu o sumă totală de 450.000 de euro de agenția de turism elenă Mouzenidis

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a contactat autorităţile din Grecia pentru clarificarea situaţiei agenţiei de turism Mouzenidis Travel Greece, după ce compania a anunţat suspendarea temporară a activităţii, potrivit unui comunicat remis vineri de ministerul de resort.

Prin întreruperea prestării serviciilor în perioada 18 iunie – 31 iulie 2021, agenţia de turism a păgubit 1.303 români care îşi rezervaseră vacanţe în Grecia, cu suma totală de aproximativ 450.000 euro, se menţionează în comunicatul MEAT.

În urma comunicării oficiale din data de 17 iunie, prin care Mouzenidis Travel Greece anunţa decizia de suspendare temporară a activităţii, s-a conturat ipoteza că agenţia de turism elenă a intrat în insolvenţă. Astfel, pentru a indentifica situaţia reală, cu scopul de a veni în sprijinul românilor păgubiţi, dar şi a operatorilor economici din ţară implicaţi, un prim demers întreprins de MEAT a fost iniţierea urgentă a unui dialog cu autorităţile din Grecia.

“Prin intermediul unei corespondenţe oficiale, la nivel înalt, au fost cerute lămuriri suplimentare în legătură cu măsurile de protecţie pentru turiştii români ale căror vacanţe au fost afectate, cu sublinierea pârghiilor legale prin care guvernul elen poate interveni în deblocarea crizei, şi transmiterea unei poziţii ferme, în ceea ce priveşte declararea insolvenţei operatorului economic”, precizează instituţia în comunicat.

În cazul în care varianta declarării insolvenţei agenţiei de turism este reală, românii păgubiţi ar putea beneficia de protecţie.

Astfel, conform art. 17, alin. (1) din Directiva (UE) 2015/2302 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, “statele membre se asigură că organizatorii stabiliţi pe teritoriul lor oferă garanţii privind rambursarea tuturor plăţilor efectuate de către sau pe seama călătorilor, în măsura în care serviciile relevante nu sunt furnizate ca urmare a insolvenţei organizatorului”.

Pe de altă parte, Ministerul Economiei face apel la agenţiile de turism intermediare din ţară partenere Mouzenidis Travel Greece, care au facilitat achiziţionarea vacanţelor, să acorde în continuare asistenţă clienţilor afectaţi.

De asemenea, Ministerul Economiei le mulţumeşte agenţiilor de turism intermediare din ţară partenere Mouzenidis Travel Greece pentru iniţiativa lor, ca răspuns la criză, de a plăti din efort propriu contravaloarea serviciilor către aceleaşi destinaţii ori altele, în conformitate cu opţiunea turiştilor, sau chiar de a returna banii.

MEAT va sprijini demersurile întreprinse pentru recuperarea sumelor achitate către agenţia de turism elenă, se arată în comunicatul Ministerului Economiei. (Agerpres)

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …