Tuesday , February 27 2024

Masura-soc: Supraimpozitare de 85% a sumelor compensatorii LA STAT SI LA PRIVAT

taxa

Guvernul a decis impozitarea cu 85% a oricăror „salarii/ indemnizaţii/ sume compensatorii“ acordate membrilor consiliilor de administraţie şi consiliilor de conducere cu ocazia încetării contractului de muncă. Impozitul de 85% a fost introdus prin Ordonanţa de Urgenţă numărul 55/2013 publicată joi, 6 iunie, în Monitorul Oficial, prin derogare de la articolul 43 din Codul fiscal care stabileşte cota de impozit de 16%, scrie ZF.

Prevederea se aplică atât pentru autorităţi, cât şi pentru companii şi bănci de stat sau private.

Impozitarea cu 85% este o măsură-şoc şi vine în condiţiile în care foştii şefi ai comisiilor de supraveghere a pieţelor financiare au încasat între 300.000 şi 600.000 de euro plăţi compensatorii. Nu este clar dacă prevederea este aplicabilă retroactiv chiar pentru cei care au încasat aceşti bani.

Premierul Victor Ponta a declarat că are în plan să introducă un impozit de 85% pentru plăţile încasate de condu­că­torii comisiilor de supraveghere, numind această taxă „un impozit pe obrazul gros“. Însă forma în care a fost publicată ordonaţa de urgenţă în Monitorul Oficial aplică impozitul de 85% pentru toţi membrii consiliilor de administraţie, indiferent că aceştia lucrează la stat, la o companie privată sau la o autoritate de supraveghere.

Vezi si

Companiile românești pot oferi salariatelor tichete-cadou de până la 300 de lei, de 8 Martie

Companiile din România vor oferi angajatelor, în acest an, de 8 Martie, tichete-cadou pe suport …