Masura drastica luata de Volkswagen: A suspendat vanzarea unor modele in UE

reportersite
21 octombrie 2015, 18:16

VWGrupul auto german Volkswagen a anuntat miercuri ca a suspendat vanzarea in Uniunea Europeana a anumitor modele de autoturisme noi care sunt echipate cu softul care falsifica testele de emisii ale motoarelor diesel.

Compania a precizat ca masura vizeaza doar un mic numar de vehicule diesel cu motoare Euro 5 (EA 189) care in prezent sunt disponibile la concesionari, transmite Reuters.

Vehiculele vor fi repuse in vanzare dupa ce vor fi efectuate modificarile necesare, a adaugat un purtator de cuvant de la Volkswagen.

Saptamana trecuta, Volkswagen a anuntat ca va rechema in service aproximativ 8,5 milioane de vehicule diesel aflate in prezent in circulatie in Uniunea Europeana, care sunt echipate cu un software care falsifica rezultatele testelor de emisii poluante.

VW a precizat atunci ca vehiculele se gasesc in toate cele 28 de state membre ale UE, iar reparatiile, care vor incepe din ianuarie 2016, vor fi gratuite.

Grupul auto face obiectul unor investigatii in mai multe tari, inclusiv in Germania, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Unii analisti au estimat ca acest scandal ar putea costa Volkswagen pana la 35 de miliarde de euro, bani care sa acopere rechemarea in service a vehiculelor, amenzile si procesele.

Deocamdata, Volkswagen a anuntat ca a pus deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a face fata costurilor acestui scandal, insa potrivit surselor citate de Reuters cea mai mare parte a acestor costuri vor fi trecute in conturile VW, principala divizie a grupului Volkswagen, care ar putea inregistra pierderi pe ansamblul acestui an.

ziare.com