Wednesday , December 6 2023

Masinile din UE vor avea obligatoriu “cutie neagra”, din 2015

masina

Autoritatile europene vor impune o noua regula constructorilor de masini, incepand cu toamna lui 2015. Fiecare automobil produs in UE va avea obligatoriu la bord un sistem telematic, un fel de “cutie neagra”, cum sunt cele din avioane.

Practic, noua tehnologie inregistreaza numeroase informatii privitoare la distanta parcursa si comportamentul soferului la volan, scrie The Mirror.

Dotarea va deveni una standard pentru masinile noastre incepand cu luna octombrie.

Asiguratorii vor avea acces la informatiile privitoare la viteza cu care circula soferii, iar cei cu un comportament agresiv pe sosele vor fi nevoiti sa plateasca prime de asigurare mai mari.

Cercetarile facute in acest domeniu arata ca pana in anul 2020 jumatate dintre masini vor fi echipate cu dispozitivul respectiv.

Tehnologia a fost inventata initial pentru a permite echipelor de salvare sa localizeze mai bine automobilele implicate in accidente rutiere.

Autoritatile europene in domeniu sustin ca astfel se va imbunatati modul in care conducem si se va reduce riscul de accidente.

“Oamenii vor avea diferite motive pentru a-l refuza – poate pentru ca sunt soferi slabi, pentru ca nu vor sa li se incalce intimitatea sau deoarece au o masina veche -, insa vor fi nevoiti sa accepte plata unei sume mai mari pentru a-si face asigurare”, spune expertul Tom Ellis.

Ramane de vazut ce se va intampla cu soferii care nu isi vor echipa automobilele cu aceasta tehnologie.

Vezi si

Sosirile în unitățile de cazare din România au crescut în primele 10 luni cu 11,3%. Suceava – pe locul 8 în țară, cu 453.204 turiști înregistrați în acest interval

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2023, au însumat …