Tuesday , April 23 2024

Marii creditori ai SUA sunt ingrijorati ca tara ar putea intra in default pentru prima data din 1790

washington

Cei mai mari creditori ai SUA, China si Japonia, cu obligatiuni emise de Trezoreria americana, au intensificat presiunea pentru depasirea impasului politic din Congres care ameninta sa puna SUA in situatia de a nu-si plati la timp datoriile.

Intrarea SUA in default ar putea destabiliza pietele financiare globale, cu impact chiar mai puternic decat criza declansata in 2008 de colapsul bancii Lehman Brothers. Japonia trebuie sa ia in calcul impactul unui default asupra portofoliului sau de obligatiuni emise de Trezoreria SUA, chiar daca se asteapta ca Statele Unite sa evite o astfel de criza, a declarat ministrul de Finante nipon, Taro Aso.

Secretarul de stat din Ministerul de Finante chinez Zhu Guangyao a declarat, anterior oficialului nipon, ca SUA trebuie sa previna ajungerea tarii in incapacitate de a-si plati datoriile, potrivit cotidianului People’s Daily, citat de Bloomberg. Un esec al SUA in a onora scadentele obligatiunilor ar afecta statutul dolarului de moneda folsita pentru rezervele valutare la nivel global.

O schimbare puternica in alocarea activelor de catre China, Japonia si alti investitori cu portofolii mari de obligatiuni ale Trezoreriei ar conduce la cresterea puternica a dobanzilor la care se imprumuta SUA si la volatilitate pe pietele monetare.

“Daca are loc un default pe datoria SUA, va exista un impact major asupra pietelor. (…) Pe termen lung, unele tari ar putea revizui alocarea activelor pentru a avea un portofoliu mai bine echilibrat”, a declarat economistul sef al compania Meiji Yasuda Life Insurance, Yuichi Kodama.

China este cel mai mare investitor in obligatiuni emise de Trezoreria SUA, cu un portofoliu in valoare de 1.280 de miliarde de dolari la sfarsitul lunii iulie.

China este urmata de Japonia, care detine obligatiuni in valoare de 1.140 de miliarde de dolari, arata date ale Trezoreriei. “Japonia trebuie sa fie constienta ca valoarea acestor portofolii de obligatiuni va scadea in cazul unui default al SUA. (…) Daca problema plafonului de indatorare se agraveaza, va afecta economia globala”, a declarat ministrul de Finante nipon, adaugand ca spera la rezolvarea rapida a situatiei.

Legislativul american trebuie sa creasca limita de indatorare a tarii, de 16.700 miliarde de dolari, pana la 17 octombrie, altfel tara risca sa nu-si poata plati daoriile. Congresul american se afla intr-un impas politic privind finantele statului, din cauza dezacordului dintre Partidul Democrat, care controleaza Senatul, si Partidul Republican, majoritar in Camera Reprezentantilor.

SUA au fost nevoite sa opreasca partial activitatea administratiei dupa ce Congresul nu a ajuns la un acord privind emiterea unei legi finantare pe termen scurt pentru anul fiscal inceput la 1 octombrie. In 2011, ultima data cand legislativul s-a aflat intr-o situatie asemanatoare, cele doua partide au ajuns la un acord de ultim moment pentru cresterea plafonului de indatorare si au evitat intrarea tarii in default.

Prelungirea negocierilor pana aproape de limita a afectat, insa, puternic increderea consumatorilor si a cauzat pierderi de 6.000 de miliarde de dolari pe burse la nivel global. Statele Unite nu s-au mai aflat in default din 1790, cand tara prospat formata a amanat pana in 1801 obligatiile privind dobanzile la datorii asumate de la state americane.

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …