Thursday , April 18 2024

Marea Britanie a alocat salvării băncilor fonduri superioare oricărui alt proiect din istoria ţării

Marea Britanie a alocat pentru salvarea băncilor, în timpul crizei financiare, fonduri de 66 miliarde de lire sterline (103,2 miliarde dolari), mai multe decât oricărui alt proiect din istoria ţării, exceptând războaiele mondiale, iar costurile continuă să crească, transmite Bloomberg.

Băncile franceze şi elveţiene care au beneficiat de astfel de ajutoare guvernamentale au rambursat fondurile, dar statul britanic nu a primit nimic, după salvarea Royal Bank of Scotland şi Lloyds Banking Group.

Dobânzile anuale pentru datoriile acumulate de statul britanic la preluarea unor participaţii de control la aceste bănci sunt de circa 3,2 miliarde lire (cinci miliarde dolari), potrivit JPMorgan Chase & Co

Suma este aproximativ egală cu cea cheltuită din banii contribuabililor pentru operaţiunile militare din Afganistan, în 2009, şi depăşeşte estimarea de două miliarde de lire referitoare la veniturile dintr-o taxă propusă pentru bănci.

Guvernul britanic ar vrea să vândă participaţiile deţinute la bănci, dar nu poate, întrucât cotaţia acţiunilor acestora fluctuează sub preţul plătit de stat.

În plus, o comisie guvernamentală va decide în privinţa separării operaţiunilor de retail de cele de investment banking ale marilor companii financiare britanice cel mai devreme peste un an.

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …