Saturday , June 22 2024

Managerii estimează o creștere accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul, în următoarele trei luni 

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, creșterea accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul și scăderea activității economice în construcții, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural -4%). Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +34%).
Potrivit estimărilor din luna decembrie 2022, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producției (sold conjunctural -24%) și un declin moderat al numărului de salariați (sold conjunctural -11%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +36 %).

În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -3%) la fel ca și numărul de salariați (sold conjunctural +4%). Pe de altă parte, managerii societăților comerciale estimează creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).
Potrivit estimărilor din luna decembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%), o prognoză similară fiind avansată și pentru numărul de salariați (sold conjunctural -2%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +24%).

INS menționează că soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Vezi si

Înmatriculările de mașini noi din România au crescut cu 14,7% în ultimul an

Înmatriculările de autoturisme noi in Romania au crescut în mai 2024 cu 14,7% față de …