Thursday , December 8 2022

Mai mult de jumatate din cheltuielile românilor se duc pe alimente, electricitate, gaz, combustibili

Românii aloc\ mai mult de jum\tate din cheltuielile lunare pentru alimente, electricitate, facturi la gaz [i al]i combustibili, având, de departe, cea mai mare pondere din UE, potrivit unei analize UniCredit, prezentat\ la Astana într-o conferin]\ cu ocazia reuniunii anuale a BERD. Cu o pondere a acestor pl\]i de 54% din totalul cheltuielilor lunare, România este urmat\ de Lituania,(40%), Bulgaria (39%) [i Slovacia (37%).
Ponderea de]inut\ de alimente, electricitate, gaz [i combustibili în totalul cheltuielilor se situeaz\ la 34% în Letonia [i Polonia [i la 32% în Croa]ia, Ungaria [i Turcia.
La polul opus al clasamentului privind ponderea cheltuielilor cu alimente, electricitate, gaz [i combustibili în totalul consumului se situeaz\ Marea Britanie (12%), Danemarca (15%) [i (Austria 16%). Totu[i, România este surclasat\ de Slovacia în ceea ce prive[te ponderea cheltuielilor pentru electricitate, gaz, combustibili în total consum [i se situeaz\ aproximativ la acela[i nivel cu Ungaria [i Cehia.
“Pre]urile mai mari la energie [i alimente ar putea influen]a negativ înclina]ia gospod\riilor de a cump\ra [i ar putea afecta serios persoanele cu venituri reduse”, potrivit UniCredit.
Pe de alt\ parte, românii conduc [i topul privind cele mai numeroase locuin]e cu probleme, prost iluminate sau f\r\ dot\ri elementare (toalet\, du[, baie), aproximativ 43% din popula]ie confruntându-se cu astfel de situa]ii.
Ponderea este de aproape trei ori mai mare decât în media din Europa Central\ [i de Est [i de circa 15 ori peste media din zona euro.
Alte state din Europa Central\ [i de Est unde ponderea popula]iei care se confrunt\ cu locuin]e cu probleme este de peste 10% sunt Letonia (21%), Bulgaria (20%), Lituania (19%) [i Estonia (13%).

Vezi si

Ordonanța trenuleț va fi modificată: 200 lei neimpozitați la salariile între 3.000 – 5.000 lei cu o condiție; indexare suplimentară la pensiile militarilor

Ordonanța trenuleț urmează a fi modificată, iar printre schimbări se află majorarea cu 7,4% a …