Friday , July 1 2022

‘Made in Germany’ nu mai e de incredere. Volkswagen loveste economia nemteasca in cel mai sensibil punct

VW

Toate amanuntele care ies la iveala in cazul scandalului poluarii provocate de masinile VW ameninta sa destabilizeze intreg esafodajul economic si politic al Germaniei, iar analistii cred ca acesta poate provoca o criza de proportii in cea mai mare economie a Europei.

Volkswagen este cel mai mare producator auto al Germaniei si, totodata, cel mai mare angajator din tara, cu peste 270.000 de salariati, la care se adauga si cei ai furnizorilor. O eventuala prabusire a gigantului auto poate avea un impact serios asupra economiei germane, remarca Reuters.

“Dintr-odata, Volkswagen s-a transformat intr-un risc de proportii pentru Germania, unul mai mare chiar decat criza datoriilor Greciei”, remarca economistul sef al ING, Carsten Brzeski.

“Daca vanzarile Volkswagen vor inregistra o scadere pe piata din Statele Unite acest lucru va fi resimtit in intreaga economie germana”, a adaugat economistul ING.

Anul trecut, VW a vandut 600.000 de masini pe piata americana, aproximativ 6% din totalul de 9,5 milioane de unitati auto comercializate de companie la nivel global.

Pericolul cel mai mare vine din partea Agentiei de Protectie a Mediului din Statele Unite care ameninta firma cu amenzi in cuantum de 18 miliarde de dolari, suma care depaseste profitul operational al companiei din 2014.

Este drept ca Volkswagen detine o rezerva cash de 21 de miliarde de euro (24 de miliarde de dolari) care acopera o eventuala amenda record dictata de guvernul SUA, dar aceasta nu va reusi sa anuleze si urmarile scandalului.

Exista temeri ca si ceilalti doi giganti auto din Germania, Daimler si BMW, ar putea suferi in urma dezastrului din curtea VW, desi nu sunt semne ca vreuna din cele doua companii ar fi incercat sa triseze in timpul testelor de mediu.

O ingrijorare in acest sens este resimtita si de oficialii de la Berlin care au declarat, miercuri, ca industria auto ramane pilonul central al economiei germane.

“Este o industrie extrem de inovativa si de succes pentru Germania. Asigura si foarte multe locuri de munca”, a explicat unul dintre purtatorii de cuvant ai Ministerului Economiei.

Dar analistii arata ca exact dependenta prea mare a economiei de industria auto pericliteaza in acest moment stabilitatea Germaniei.

Continuarea pe business24.ro

Vezi si

FMI recomandă României taxă de 20% pentru cei mai bogați 10% dintre români, eliminarea facilităților din IT și construcții, înăsprirea taxării pe PFA și microîntreprinderi 

Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă României să reducă inegalitatea prin reforme prin care să repartizeze …