Tuesday , January 31 2023

Lukoil isi vinde benzinariile din Cehia, Slovacia si Ungaria

lukoil

Lukoil, a doua companie producatoare de produse petroliere din Rusia, a anuntat ca a ajuns la un acord cu MOL pentru a vinde companiei ungare 44 de benzinarii pe care le detine in Cehia, scrie The Moscow Times. Lukoil a anuntat de asemenea ca urmeaza sa vanda si 75 de benzinarii din Ungaria si 19 din Slovacia catre Norm Benzinkut Kft.

“Decizia face parte din strategia de optimizare a afacerilor Lukoil in domeniul vanzarii de produse petroliere”, au aratat reprezentantii companiei, intr-un comunicat.

Lukoil opereaza rafinarii de petrol in Romania si Bulgaria.

Seful Lukoil declara vinerea trecuta ca sanctiunile occidentale impuse Rusiei vor forta societatea sa reduca programul de investitii ca urmare a accesului limitat la fonduri. Vagit Alekperov a declarat, de asemenea, ca Lukoil ar putea vinde o parte din activele sale din Europa de Est cu scopul de a se concentra pe proiectele din Rusia.

Lukoil nu face obiectul unor sanctiuni directe, dar compania trebuie sa isi revizuiasca programul sau de dezvoltare si sa se adapteze masurilor punitive. “Avem mai multe optiuni, dar daca accesul la finantare va fi ingreunat, atunci va trebui sa reducem costurile si sa oprim programele de investitii. Sanctiunile sunt asupra tarii, dar noi suntem o companie din Rusia. Acest lucru ne va afecta la fel ca pe toti ceilalti”, a mai declarat seful Lukoil.

Lukoil si-a extins operatiunile agresiv in strainatate in ultimii ani pentru a compensa declinul productiei de petrol din Rusia.

Sanctiunile economice ale Uniunii Europene vizand Rusia, acuzata de destabilizarea situatiei din Ucraina, au intrat in vigoare de vineri, 1 august dupa ce joi seara au fost publicate in Monitorul Oficial european. Restrictiile vizeaza domeniul sectorului bancar, energeticii si exportului de arme. In acest context, Alekperov a declarat ca Lukoil ar putea vinde unele active din Europa de Est, dar a refuzat sa dea alte detalii. Compania opereaza rafinarii de petrol in Bulgaria si Romania.

Vezi si

Hotărâre Guvern: Lemnul rotund și despicat de lucru poate fi valorificat fără licitație și fără negociere

Guvernul a adoptat marţi o Hotărâre care modifică Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din …