Saturday , April 20 2024

Lovitura pe piata romaneasca a energiei: CE a aplicat amenzi de peste 1 milion de euro

energie

Comisia Europeana (CE) a amendat cu peste 1 milion de euro OPCOM pentru abuz de pozitie dominanta pe piata locala a tranzactiilor de energie electrica pe piata spot, incalcand legislatia Uniunii Europene cu privire la concurenta.

OPCOM administreaza singura bursa de energie electrica din Romania.

Intr-un comunicat publicat miercuri, Comisia Europeana precizeaza ca a descoperit ca OPCOM a discriminat timp de cinci ani comerciantii de energie electrica din afara Romaniei care au sediul in Uniunea Europeana.

“Bursele de energie sunt esentiale pentru functionarea eficienta a pietelor, in interesul clientilor. Comportamentul abuziv al OPCOM a impiedicat comerciantii din UE sa intre pe pietele spot ale bursei din Romania, ridicand o bariera artificiala care incalca regulile UE privind concurenta.

Barierele nationale de acest tip afecteaza finalizarea unei piete unice a energiei, si impiedica dezvoltarea unor piete lichide, eficiente”, a spus Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta.

Intre 2008 si 2013, OPCOM le-a cerut membrilor pietelor spot de energie electrica sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, refuzand sa accepte comerciantii care erau deja inregistrati in scopuri de TVA in alte state membre ale UE.

Potrivit CE, infiintarea unui sediu permanent in Romania pentru a intra pe piata angro de energie electrica din Romania presupune costuri suplimentare si dezavantaje organizatorice pentru comerciantii din UE comparativ cu cei din Romania.

De asemenea, CE precizeaza ca numarul comerciantilor afectati este semnificativ. Pe bursele de energie de pe piete asemanatoare, peste 50% dintre participanti sunt comercianti care nu au sediu local permanent.

Sanctiunile CE vizeaza si compania-parinte a OPCOM – Transelectrica. Astfel, CE a sanctionat Transelectrica si OPCOM cu o amenda de 1.031.000 de euro, cu raspundere in solidar.

Vezi si

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a scăzut la 63% în 2023; jumătate dintre persoanele ocupate lucrau în servicii

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, …