Friday , December 8 2023

Locuințele s-au scumpit în România, din 2015 și până în 2021, cu 34%

Locuințele s-au scumpit în România, din 2015 și până în 2021, cu 34%, sub nivelul din UE, de 38%, dar București și marile orașe sunt peste media națională. Piața rezidențială locală a devenit mai atractivă pentru chiriași decât pentru proprietari.

Prețurile locuințelor au crescut, din 2015 și până în 2021, în medie cu 38% la nivelul UE, România având cea mai mică scumpire din Europa Centrală și de Est, de 34%, față de mult sub Ungaria (+108%), Cehia (+84%), Slovacia (^54%), Bulgaria (^49%) și Polonia (^48%), potrivit unui raport publicat recent de Colliers.

Totuși, în București și orașele mari, creșterea prețurilor a fost mult peste media națională.

Prețurile medii de vânzare pentru locuințele noi în București au fost anul trecut în jurul a 1.800 de euro pe metrul pătrat, pe când în Varșovia, prețul mediu a fost de 2.800 euro pe metrul pătrat, în Budapesta – 3.400 euro pe metrul pătrat, în Bratislava – 4.100 euro pentru un metru pătrat, iar în Praga au ajuns la 5.500 euro pe metrul pătrat.

În opinia consultanților, având în vedere inflația care se menține ridicată și dobânzile actuale la credite, închirierea unei locuințe devine o opțiune din ce în ce mai căutată inclusiv de români, iar această tendință atrage atenția marilor investitori. Dacă până în 2021, în prim-planul investitorilor în imobiliare erau Cehia și Polonia, de anul trecut o parte dintre aceștia și-au extins activitatea și în România și Serbia, unde au deja în dezvoltare proiecte rezidențiale destinate exclusiv închirierii.

„Chiar dacă în România locuințele sunt încă la prețuri accesibile în comparație cu țările din Uniunea Europeană atunci când ținem cont de salarii, inversarea raportului dintre rată și chirie va face ca piața de închirieri să crească, iar proporția proprietarilor să scadă. Un număr din ce în ce mai mare de investitori internaționali, dar și dezvoltatori locali, ne contactează cu privire la proiecte rezidențiale destinate exclusiv închirierii, iar o parte din aceste planuri încep să și fie puse în practică”, punctează Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Până acum doi ani, piața rezidențială era mai degrabă favorabilă cumpărătorilor, deoarece atât timp cât reușeau să strângă banii de avans, rata la credit era sensibil mai mică decât chiria pentru o proprietate similară. Această situație s-a inversat acum în București și în orașele mari, îndeosebi în zonele centrale, unde pentru apartamentele noi chiria este chiar și cu 30% mai mică decât rata. (Mediafax)

Vezi si

Care este bugetul unei familii pentru cadourile de Sărbători și ce-și doresc copiii de Crăciun

Bugetul mediu per copil pentru anul 2023 este de 195 de lei, arată un sondaj. …