Saturday , March 2 2024

Lista băncilor rusești care vor fi excluse din SWIFT

Uniunea Europeană a decis astăzi să excludă șapte bănci rusești importante din sistemul de plăți bancare SWIFT. Măsura vine în cadrul unui pachet mai larg de sancțiuni decise de UE după ce Rusia a invadat Ucraina și va intra în vigoare în termen de 10 zile.

Potrivit listei publicate în Jurnalul oficial al UE, este vorba despre băncile Bank Otkritie, Novikombank, Promsviazbank, Bank Rossia, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) și VTB BANK.

Această măsură va împiedica băncile să-și desfășoare tranzacțiile financiare în afara Rusiei într-un mod rapid și eficient.

Decizia UE a fost luată în coordonare cu mai multe țări, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie.

„Uniunea Europeană a adoptat rapid trei valuri de sancțiuni dure împotriva sistemului financiar al Rusiei, a industriilor sale de înaltă tehnologie și a elitei sale corupte. Acesta este cel mai mare pachet de sancțiuni din istoria Uniunii noastre. Decizia de astăzi de a deconecta băncile-cheie rusești de la rețeaua SWIFT va trimite un semnal foarte clar lui Putin și Kremlinului”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Băncile tăiate de la SWIFT sunt deja supuse unor sancțiuni UE și ale altor țări G7.
Măsura va intra în vigoare în termen de 10 zile, pentru a oferi SWIFT și altor operatori timpul necesar pentru a o pune în aplicare, atenuând astfel orice posibil impact negativ asupra întreprinderilor și piețelor financiare din UE, arată un comunicat al CE.

În funcție de comportamentul Rusiei, Comisia este pregătită să adauge alte bănci rusești la această listă, a avertizat Bruxellesul.

Vezi si

Ministrul Agriculturii: Fermierii îşi primesc banii. APIA a deblocat plăţile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată pentru fermieri, în …

One comment

  1. În maximum 5 zile criminalul Putin va primi ultimatum de unde nu se aștepta. Am o presimțire. 100%