Tuesday , December 7 2021

Lira sterlina, la minimul ultimilor 30 de ani

Lira sterlină a coborât marți la un nou minim al ultimilor 30 de ani faţă de dolar, pe fondul îngrijorării în creștere a investitorilor, după anunțul de ieri al premierului britanic Theresa May legat de Brexit, transmite Bloomberg.

lira

Lira sterlină a coborât marți dimineață cu încă 0,5% până la valoarea de 1,2770 dolari, cel mai scăzut nivel din 1985 încoace.

Moneda britanică pierduse teren și luni, imediat după ce premierul Theresa May a anunţat că va declanşa procedura de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană înainte de 31 martie 2017.

Moneda britanică a revenit la minimele înregistrate în perioada imediat ulterioară referendumului din 23 iunie, când o majoritate a alegătorilor britanici au votat ieşirea din UE.

Marea Britanie nu va aștepta viitoarele alegeri legislative din Germania, prevăzute în septembrie 2017, pentru a pune în aplicare articolul 50 al Tratatului european de la Lisabona și a demara astfel negocierile pentru ieșirea din Uniunea Europeană, a declarat premierul britanic, Theresa May, într-un interviu acordat publicației Sunday Times, citat de Reuters.

Întrebată de BBC când va activa Articolul 50, ea a afirmat: “Îl vom activa până la sfârșitul lunii martie a anului viitor”.

Theresa May, care va lua cuvântul duminică de la tribuna congresului anual al Partidului Conservator, exclude pe de altă parte organizarea de alegeri parlamentare anticipate care, în opinia sa, ar genera “instabilitate”. Actuala legislatură se va încheia în 2020.

 

Vezi si

Ministrul Turismului anunță că angajații din sistemul bugetar vor primi tichete de vacanță din 2022

Angajații din sistemul bugetar vor primi din nou vouchere de vacanță. Potrivit celor spuse de …