Thursday , April 25 2024

Lipsa specialiștilor și incertitudinile economice vor accelera strategiile de păstrare a angajaților

Deficitul de specialiști și incertitudinile economice vor accelera strategiile de retenție a angajaților în 2023, conform unei analize realizate de platforma de recrutare online BestJobs.


Potrivit sursei citate, companiile încetinesc ritmul de recrutare la început de an și vor pune tot mai mult accent pe dezvoltarea echipei pentru a acoperi nevoile de creștere.
În analiză se menționează că 2022 a fost anul recordurilor în recrutare, cu peste 400.000 de locuri de muncă disponibile pe platforma de recrutare online BestJobs și 5,5 milioane de candidați care au cumulat peste 8 milioane de aplicări în căutarea unui job nou, arătând cel mai mare interes din ultimii cinci ani.
“Semnalele actuale din piață indică faptul că ritmul angajărilor noi se va tempera în prima parte a anului, consecința unui context macroeconomic dominat de incertitudine. Deficitul de personal rămâne însă o provocare majoră pentru mediul de business și în 2023, obligând departamentele de HR să se concentreze pe maximizarea indicatorilor de retenție, dar și pe dezvoltarea competențelor angajaților existenți sau chiar pe mobilitatea acestora între departamente, în funcție de priorități și disponibilitate. Astfel, candidații vor simți din piață presiunea de a se dezvolta profesional, de a evolua și a-și perfecționa aptitudinile, astfel încât să devină cât mai valoroși pentru angajatori”, spune Andrei Frunză, CEO BestJobs România.
Datele BestJobs mai arată că, în 2022, un număr de 5,5 milioane de candidați și-au căutat activ job pe platforma de recrutare, cu 39% mai mulți decât în anul anterior. Cele mai multe căutări au fost pentru pozițiile de contabil, pentru care salariile nete pornesc de la 650 euro pentru un junior și ajung la 1.800 euro pentru un expert, inginer, care în funcție de specializare poate câștiga între 900 și 1.600 de euro pe lună, și șofer, pentru care salariul este între 800 și 1.200 pentru cursele interne și ajunge la 1.800 – 2.400 pentru cursele internaționale.
Mai mult, domeniile cu cele mai multe oferte de angajare, dar și cele mai multe angajări au fost în Vânzări, IT/Telecom, Inginerie, Financiar/Contabilitate și Producție/Logistică. Deficitul de specialiști rămâne în continuare o problemă în IT, Sănătate și Tehnic.

În Vânzări, salariul cel mai mic este obținut de un reprezentant de vânzări (700 – 860 de euro lunar), iar cel mai mare de un senior sales executive, ce câștigă 2.200 – 2.800 de euro. În Producție/Logistică, salariile pornesc de la 600 de euro lunar pentru un gestionar depozit și pot ajunge la 1.700-2.200 de euro pentru un manager logistică, iar în IT/Telecom un junior network engineer are un salariu cuprins în intervalul 840 – 1.100 euro, în timp ce un lead front-end engineer poate accesa un salariu de 3.400 – 3.800 euro. În Financiar/Contabilitate, cel mai mic salariu este obținut de un junior auditor, ce poate accesa un salariu mediu lunar de 750 – 900 de euro, în timp ce un financial controller are un câștig mediu lunar ce poate ajunge la 1.900 de euro. 700 de euro lunar este suma cea mai mică pe care o poate obține un angajat ce lucrează în Inginerie, pe rolul de inginer proiectant instalații, iar cel mai mare salariu din Inginerie îl câștigă un director tehnic instalații – stingere incendii, care poate ajunge și la un salariu mediu de 3.500 de euro pe lună.
Orașele cu cele mai multe oportunități profesionale în 2022 au fost București, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Constanța, Sibiu, Arad, Târgu Mureș și Oradea, principalii poli demografici și economici la nivel național.
Conform BestJobs, începutul anului reprezintă momentul când angajații analizează lucrurile bune făcute din punct de vedere profesional pentru bunăstarea lor, statusul rezoluțiilor pe care le-au setat anul trecut și setează altele noi. În 2022, angajații români au făcut schimbări profesionale, pentru starea lor de bine. Mai exact, 23% și-au amenajat biroul de acasă, fapt ce le-a sporit productivitatea și creativitatea, tot 23% au investit în propria dezvoltare profesională, 19% au avut curajul să își schimbe jobul și tot 19% au obținut o promovare, în timp ce 17% dintre candidați au demisionat de la un loc de muncă toxic, potrivit unui sondaj BestJobs realizat în luna decembrie, pe un eșantion de 1.049 de utilizatori de internet din România. (Agerpres)

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …