Friday , April 19 2024

Limita pentru emisiile de CO2 ale automobilelor noi din Europa va fi redusă

emisii

Limita de emisii de CO2 pentru noile vehicule comerciale uşoare comercializate în UE trebuie redusă până în 2020 de la 203g/km în prezent la 147g/km, conform unei propuneri legislative aprobate de Parlamentul European marţi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Textul, agreat deja informal cu Consiliul de Miniştri, cere şi introducerea unor metode de testare mai precise pentru emisiile de CO2.

“Am ajuns la acest rezultat după negocieri dificile. Sunt mulţumit că nu am capitulat în faţa niciunei presiuni să modificăm ţinta. Întrucât durabilitatea vehiculelor comerciale este mai mare decât a automobilelor, este firesc să ne păstrăm ţinta pe care ne-am fixat-o”, a spus eurodeputatul german Holger Krahmer, din grupul ALDE, al cărui raport a fost adoptat cu 552 voturi pentru, 110 împotrivă şi 12 abţineri.

Ţinta de 147g/km până în 2020 priveşte limita maximă pentru media emisiilor autorizate pentru o întreagă flotă de modele realizate de fiecare producător de camionete cu o greutate de 2.610 tone fără încărcătură şi 3,5 tone cu încărcătură, înregistrat în UE. Regula se va aplica producătorilor care realizează mai mult de 1.000 de vehicule pe an, conform înţelegerii dintre PE şi Consiliu.

În consecinţă, producătorii vor fi obligaţi să realizeze suficiente modele ecologice pentru a contrabalansa vehiculele mai grele sau mai poluante, pentru a obţine un echilibru de 147g/km până în 2020, fiind în caz contrar pasibili de pedepse.

Pentru a-şi atinge obiectivele, producătorii trebuie să se bazeze pe un sistem de super-credite care oferă o pondere mai mare vehiculelor care emit mai puţin de 50g/km de CO2. Acest sistem existent nu va mai fi reînnoit după expirarea sa în 2018, se menţionează în rezoluţie.

Textul adoptat acoperă lacunele protocolului actual privind testul de performanţă în privinţa mediului, pe care producătorii l-au folosit pentru a genera date de consum şi emisie aproape imposibil de atins în condiţii normale de exploatare a vehiculelor, se menţionează într-un comunicat publicat pe site-ul PE.

Eurodeputaţii vor să înlocuiască acest protocol cât de curând posibil cu noua Procedura internaţională de testare a vehiculelor uşoare (WLTP), definită de ONU. În cursul negocierilor, PE a obţinut un angajament din partea CE privind implementarea WLTP cu prima ocazie potrivită, mai precizează sursa citată.

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …