Thursday , February 22 2024

Liderii UE au convenit modificarea Tratatului Lisabona pentru consolidarea disciplinei bugetare

Liderii Uniunii Europene au acceptat propunerea franco-germană de modificare a tratatului de la Lisabona în vederea consolidării disciplinei bugetare în statele membre, pentru a preveni astfel declanşarea unor noi crize financiare.

Participanţii au convenit joi noaptea că sunt necesare schimbări pentru tratarea problemelor legate de datoriile suverane şi au susţinut introducerea unor reguli bugetare mai stricte, inclusiv sancţiuni destinate statelor care nu ţin sub control deficitele şi datoriile.

Autorităţile de la Berlin nu au reuşit să atragă sprijin şi pentru măsura de suspendare a drepturilor de vot ale ţărilor care încalcă aceste reguli.

Liderii Uniunii au cerut preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, să pregătească modificările tratatului de la Lisabona în colaborare cu Comisia Europeană, care să fie aprobate la un summit din decembrie.

“Am recomandat crearea unui mecanism credibil, permanent pentru rezolvarea crizelor, în vederea menţinerii stabilităţii financiare în zona euro”, a declarat Rompuy într-o conferinţă de presă.

Modificările urmează să fie aprobate până la jumătatea anului 2013 şi fac parte din efortutile Europei de prevenire a unei noi crize a datoriilor suverane, de tipul celei din Grecia care a pus în pericol viitorul euro.

Germania, sprijinită de Franţa, a explicat că este necesar un sistem permanent de protecţie care să înlocuiască programul temporar, de 440 miliarde de euro, creat în luna mai pentru toate ţările de zona euro.

Iniţial, propunerea de revizuire a tratatului a fost primită cu ostilitate, întrucât majoritatea liderilor sunt împotriva unor schimbări majore.

Liderii au acceptat totuşi amendamente minore, necesare protejării euro. Marea Britanie şi-a condiţionat sprijinul de ţinerea sub control a cheltuielilor UE, în timp ce Polonia va susţine planul dacă va avea loc un acord legat de reforma pensiilor.

Orice modificare a tratatului UE trebuie aprobată în unanimitate şi ratificată de statele membre, fie prin votul Parlamentului fie prin referendum. Schimbarea trebuie aprobată şi de Parlamentul European.

Vezi si

Ministrul Finanțelor, despre e-Factura: Lucrăm la o aplicaţie simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi

Ministerul Finanţelor (MF) lucrează la o aplicaţie simplificată pentru firmele mici care nu au un …