Sunday , October 2 2022

Liber la afaceri cu statul fără licitație. Parlamentarii coaliției de guvernare vor majorarea pragului de atribuire directă a contractelor până la 5 mil. lei

Astfel, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct:

  • produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 500.000 de lei, respectiv
  • lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 5.000.000 de lei.”

Pragurile actuale sunt de peste 4, respectiv 10 ori mai mici.

Ar urma ca achizițiile de produse și servicii de peste 300.000 de lei și a celor de lucrări de peste 3.000.000 de lei să fie anunțate pe site-ul propriu al autorității contractante sau pe cel al SEAP.

Totodată, proiectul mai prevede obligația autorităților contractante de a consulta minimum trei operatori pentru achizițiile directe de peste 130.000 de lei de bunuri și servicii, respectiv 500.000 de lei pentru lucrări.

Achiziția se poate face și în cazul depunerii unei singure oferte valabile.

Conform cursdeguvernare.ro, Curtea de Conturi (o instituție independentă de guvern) nu va mai putea constata conravențiile și nici aplica sancțiuni, ci va fi înlocuită de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, aflată în subordinea guvernului.

Cu alte cuvinte, nu doar că se vor putea da contracte de până la 5.000.000 de lei fără licitație, dar dacă valoarea nu depășește 3.000.000 nici nu va afla nimeni de modul în care a fost atribuit contractul. SEAP ar publica notificările doar în termen de 10 zile de la atribuirea directă.

De asemenea, până la nivelul de 130.000 lei pentru bunuri și servicii și 500.000 de lei pentru lucrări, contractul poate fi atribuit în baza unei singure oferte.

 

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …