Friday , April 19 2024

Leul se depreciază! Euro ajunge la 4,2940 lei, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni şi jumătate

Moneda naţională s-a menţinut pe o tendinţă de depreciere în prima parte a şedinţei, pe fondul incertitudinilor politice, iar referinţa BNR a urcat cu 1,33 bani, la 4,2940 lei/euro, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iulie.

Un curs superior celui de marţi a fost publicat de BNR pe 2 iulie, când euro a fost cotat la 4,3048 lei. Banca centrală a anunţat luni un curs de 4,2807 lei/euro.

Comparativ cu dolarul, leul a continuat să se deprecieze, astfel că BNR a calculat o rată de schimb de 3,0817 lei/dolar, cu 0,26 bani peste nivelul de luni, de 3,0791 lei/dolar.

Deşi depunerea moţiunii de cenzură a avut efecte limitate luni asupra mişcării cursului de schimb, în debutul şedinţei de marţi jucătorii sunt mai agitaţi şi majoritatea au lansat ordine de cumpărare de valută, pe fondul tensiunilor politice, dar şi al sentimentului negativ din regiune.

Leul a început să se deprecieze după primele tranzacţii de marţi, iar la deschidere băncile schimbau euro cu 4,2900 – 4,2920 lei/euro, peste nivelul de la finele sesiunii de luni, când paritatea se situa la 4,2865 – 4,2875 lei/euro.

“Deoarece o cădere a guvernului ar putea complica perspectiva importantului proces de consolidare fiscală, tensiunea s-ar putea resimţi pe pieţele leului odată ce ne apropiem de vot. Aceasta s-ar putea concretiza în primul rând în accentuarea presiunilor de depreciere şi, în cele din urmă, în presiuni de majorare a ratelor de dobândă. Dacă guvernul rămâne, această dinamică ar putea fi inversată, dar o cădere ar putea intensifica o asemenea evoluţie deoarece incertitudinea s-ar putea instala. Aceasta ar putea ameninţa totodată şi pragul randamentelor administratorilor datoriei publice”, apreciază într-un raport analistul ING Vlad Muscalu.

În prima oră de tranzacţionare, cotaţiile au urcat până la un maxim 4,2970 – 4,2980 lei/euro. Ulterior, cursul a coborât, iar la jumătatea sesiunii trasferurile se perfectau la 4,2935 – 4,2950 lei/euro.

Valutele ţărilor din regiune au corectat scăderea din debut şi afişau oscilaţii nesemnificative faţă de euro.

Excesul de lichiditate continuă să pună presiune pe randamentele pe termen scurt, iar dobânzile pentru depozitele cu scadenţa la o zi s-au menţinut la 2,11 – 2,61%. Ratele pentru plasamentele la o săptămână au urcat nesemnificativ, de la 3,01 – 3,51% la 3,22 – 3,72%.

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …