Friday , March 29 2024

Legea insolventei a fost modificata prin OUG. Teodorovici: Curatam mediul economic

Guvernul a adoptat joi o ordonanta de urgenta care modifica Legea insolventei, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, precizand ca astfel se va “face curatenie in mediul economic” si ca vor fi stopate unele “practici abuzive”, precum insolventele repetate.

OUG prevede conversia datoriei firmelor in actiuni. Acestea vor ajunge in posesia statului, in contul datoriei pe care respectivele firme le au la buget.

“Curatam mediul economic, asta e important, nu ca statul recupereaza banii”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul de Finante a subliniat ca, in momentul de fata, peste 6.000 de societati se afla in procedura de insolventa, iar arieratele bugetare ale acestora sunt de peste 63 de miliarde de lei.

“In prezent, peste 6.000 de societati cu circa 64.000 de salariati se afla in procedura insolventei sau in perioada de observatie. Arieratele bugetare ale acestor companii sunt de peste 63 de miliarde de lei, iar gradul de recuperare este de 6%. Si nu vorbim doar de companiile de stat, ci si de cele private.

Se impune adoptarea masurilor urgente care sa permita conversia, reducerea sau cesiunea creantelor bugetare, in anumite conditii, pentru a pentru a evita intrarea iminenta in faliment a multor societati cu potential de viabilizare si cu consecinte grave in plan economic si social”, a afirmat ministrul Finantelor.

Intrebat cum va fi calculat pretul actiunilor in momentul in care se va face conversia creantelor in actiuni, Teodorovici a spus ca exista anumite creterii, fara insa sa le precizeze, dar a promis ca totul va fi transparent.

“In acel moment ANAF-ul vine si propune conversia creantelor de actiuni, vor fi anumite criterii, o anumita formula, va fi transparent modul in care statul face conversia la fiecare companie”, a spus Teodorovici.

Totodata, ministrul de Finante a precizat ca modificarile aduse Legii insolventei au rolul de a evita falimentul multor firme cu real potential de refacere, afirmand ca ANAF-ul va avea o procedura clara in acest sens.

Teodorovici a criticat faptul ca pana acum nu au fost aplicate prevederile legale care ar fi redus numarul companiilor intrate in insolventa.

“Statul roman avea foarte multe instrumente legale, care, daca ar fi fost aplicate, ar fi redus foarte mult numarul de companii care sa fi intrat in insolventa. Mai mult, statul putea propune, cand exista vid legislativ, asa cum propunem noi astazi, anumite prevederi legale care sa opreasca practici de genul platii catre stat doar a anumitor amenzi, pentru a evita anumite situatii de blocaj pe acel agent economic, iar statul era cel fata de care nu se achita absolut nimic de la momentul la care se intra in insolventa”, a mai spus Teodorovici.

Vezi si

Firmele care nu pot introduce facturi în sistemul RO e-Factura sunt scutite de amenzi până la 31 mai

Guvernul prelungește cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc …