Wednesday , February 8 2023

Legea falimentului personal, promulgata de Iohannis

leu

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, decretul pentru Legea falimentului personal a fost semnat joi.

Pe 20 mai, Legea insolventei persoanelor fizice a fost votata in plenul Camerei Deputatilor, for decizional, fara a se inregistra vreun vot impotriva. Cu o zi inainte primise aviz favorabil in Comisia Juridica a deputatilor.

Proiectul de lege a fost initiat de deputatul PSD Ana Birchall. Pe scurt, legea prevede ca un debitor care nu isi mai poate achita datoriile sa poata fi “ajutat” cu un plan de rambursare pe cinci ani sub supravegherea unei comisii de insolventa, cel mai probabil, potrivit Anei Birchall, alcatuita din reprezentanti ai anumitor autoritati, cum ar fi ANPC sau BNR.

Principalul avantaj al legii este acela ca de la momentul deschiderii procedurii insolventei se suspenda orice procedura de executare silita si nicio alta procedura de executare silita nu mai poate fi inceputa.

Asociatia Romana a Bancilor a estimat, la sfarsitul lunii martie, ca impactul aplicarii Legii insolventei persoanelor fizice in Romania se ridica la circa 3,5 miliarde de lei. La randul sau, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a sustinut ca masura va ajuta clientii in negocierile cu bancile, dar a atras atentia ca trebuie sa fie “o lege buna”.

Vezi si

Ce joburi au căutat românii la început de an

Românii au căutat, la început de an, pozițiile de șofer, inginer și asistent medical. A …