Thursday , September 29 2022

Lagarde: Economia globală a intrat într-o etapă nouă, periculoasă

Economia globală a intrat într-o etapă nouă, periculoasă, cu riscuri tot mai mari care ameninţă creşterea, iar guvernele trebuie să adupte de urgenţă măsurile adecvate pentru a asigura continuarea revenirii economice, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, citată de WSJ.

“Evoluţiile din această vară au indicat că suntem într-o fază nouă, periculoasă. Mizele sunt clare: riscăm să asistăm la deraierea revenirii economice fragile. Deci trebuie să acţionăm acum”, a afirmat Lagarde la conferinţa anuală a Federal Reserve de la Jackshon Hole, Wyoming.

Ea a adăugat că politica monetară ar trebui să rămână relaxată, deoarece riscurile de recesiune sunt mai mari decât cele inflaţioniste.

Presiunile inflaţioniste generate de energie şi alimente se calmează, iar aşteptările privind inflaţia în economiile avansate, precum SUA şi Europa, sunt bine ancorate, a arătat Lagarde.

Comentariile sale au părut că se adresează, printre alţii, preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. BCE a ridicat dobânda de politică monetară de două ori în ultimele patru luni, ultima dată în iulie, la 1,5%.

BCE a fost, de altfel, prima bancă centrală a unei economii dezvoltate care a ridicat dobânzile de la minimele record la care au fost reduse în urma crizei globale din 2008.

Federal Reserve a promis, pe 9 august, că va menţine dobânzile aproape de zero cel puţin până în 2013, lăsând loc totodată pentru noi măsuri de stimulare a creşterii economice.

Preşedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat la Jackson Hole că banca centrală americană este pregătită să sprijine economia dacă va fi necesar, însă nu a dat vreun indiciu privind măsuri concrete iminente.

Vezi si

Isărescu: Nu am avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie decât să punem un tampon, cursul de schimb

Banca Națională a României nu a avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă …