Thursday , April 25 2024

Lagarde despre situatia Greciei: FMI, UE şi BCE nu sunt pregătite să discute termenii noului acord

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi partenerii săi europeni nu sunt încă pregătiţi să discute termenii celui de-al doilea pachet de bailout al Greciei, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, care a cerut Atenei eforturi mai mari pentru soluţionarea crizei.

Guvernul elen a luat măsuri importante de reducere a deficitului bugetar, care sunt însă insuficiente, a afirmat Lagarde în prima întâlnire oficială cu presa din Washington de la preluarea mandatului de director general cu o săptămână în urmă.

“După părerea mea, nu suntem la etapa discutării termenilor şi condiţiilor, duratei şi volumului, şi nimic nu ar trebui luat ca atare. Grecia a muncit mult pentru reducerea deficitelor şi pentru consolidarea fiscală, în cuantum de circa 5 puncte procentuale din PIB, ceea ce este un succes semnificativ. Ştim cu toţii însă că nu este suficient, că mai trebuie lucrat”, a arătat ea.

Noul şef al FMI a afirmat că o soluţie la problemele Greciei “este în lucru” şi trebuie discutată în interiorul ţării, dar şi între Fond, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană.

Moneda euro s-a depreciat pe pieţele asiatice în urma comentariilor lui Lagarde, coborând la un nou minim al ultimelor patru luni faţă de dolarul SUA şi la un nou minim istoric în raport cu francul elveţian.

Pieţele de capital au suferit corecţii în întreaga lume pentru cea de-a doua şedinţă consecutiv, din cauza temerilor că efectele de contagiune ale crizei din Grecia ar putea forţa alte ţări din zona euro să apeleze la sprijin financiar extern.

Miniştrii Finanţelor din zona euro, reuniţi luni la Bruxelles, au discutat despre moduri de a ajuta Grecia, promiţând credite mai ieftine, maturităţi mai lungi şi un fond de bailout mai flexibil, care să susţină atât Atena, cât şi Italia şi Spania, ameninţate tot mai serios de criză. Oficialii au arătat că măsurile vor fi anunţate “în scurt timp”, dar nu au oferit un termen exact.

Lagarde a mai afirmat că John Lipsky, primul adjunct al directorului general al FMI, reprezintă Fondul la negocierile de la Bruxelles.

Cu privire la Italia, Lagarde a afirmat că, pe lângă măsurile fiscale, guvernul de la Roma trebuie să consolideze creşterea economică pentru a întări încrederea investitorilor, însă a precizat că FMI a derulat recent o evaluare a economiei italiene şi că “unele cifre au fost excelente”.

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …